Hirdetés
. Hirdetés

Új elnökség és új Charta az Inforumban

|

Az Inforum szerint hat évvel a Magyar Informatikai Charta megjelenése után is fájdalmasan aktuálisak a 2000-ben kitűzött információs társadalmi célok.

Hirdetés

Az Inforum (Informatikai Érdekegyeztető Fórum) elnöksége június 15-én tartotta meg tisztújító közgyűlését. Ezen megerősítették Beck Györgyöt elnöki tisztében, és frissült az elnökség tagjainak névsora. Az alelnökökké választották Gáspár Mátyást, Martos Balázst, Mlinarics Józsefet, Reszler Ákosz, Szalay Sándort. Az Inforum munkáját rajtuk kívül Mayer Erika infomediátor és Risztics Péter NHIT-képviselő segíti. A közgyűlésen született meg az a határozat is, hogy az Inforumnak mindent meg kell tennie azért, hogy az információs társadalmi elképzelések ne tűnjenek el az IHM megszűntével, ezért hat évvel az általa publikált Magyar Informatikai Charta kibocsátása után elkészíti a Magyar Információs Társadalmi Chartát, amelyet az informatikai szakma teljes közössége hitelesít.

Az életminőség javulása, a foglalkoztatottság, kulturális bővülés, hatékonyabb közigazgatás, növekvő innovációs képesség, az eszmék és értékek gyorsuló körfogása, a nyilvánosság és a demokrácia új szempontú megközelítése - ez jelentik az informatikai eszközök és szolgáltatások széleskörű alkalmazásának előnyeit. Kiépült az infrastruktúra, de az informatikai eszközök általi hatékonyság- és életminőség-növekedés lehetőségével még nem él a magyar gazdaság és társadalom túlnyomó többsége. Szakadék tátong az informatikai eszközöket felhasználók és a digitálisan írástudatlanok között - szögezik le az Informatikai Érdekegyeztető Fórum tagszervezetei.

Az Inforum tagszervezetei attól tartanak, hogy míg az infrastruktúra- és gazdaságfejlesztés már gazdára talált, de lehetséges, hogy az IHM megszűntével a társadalmi modernizáció kérdése háttérbe szorul. Ugyanis az információs társadalom olyan környezet, melyben a társadalmi kommunikáció zöme a digitális hálózatokon folyik. Az ebből fakadó társadalmi modernizáció a jobb életminőséget, a szélesebb nyilvánosságot és demokráciát, a leszakadó rétegek fölzárkóztatásának lehetőségét adja.

A szervezet készülő új Chartája e kérdésekre koncentrál. Az Inforum úgy véli, mindenekelőtt a társadalom igényszintjének növelésére, a vállalkozások és a magánemberek életminőségét javító szolgáltatások ismertté tételére és elterjesztésére, a felhasználók tovább erősödő érdekvédelmére van szükség. Az informatikai eszközök használatának ma már nem annyira pénzügyi, mint inkább mentális gátjai vannak. Újabb felhasználói tömegek belépése nélkül az e-kormányzati rendszerek kihasználásában sem várható előrelépés.

Az internet-előfizetések számának növelése érdekében a mindennapi élethez kapcsolódó (például egészségügyi, lakberendezési, adózási, stb.) információkat kínáló weboldalakra legalább annyira szükség van, mint kormányzati vagy e-kereskedelmi portálokra. Számos tennivaló várat magára a felnőtt- és szakoktatás terén is. Specializált oktatást és tananyagot igényel az idősebb korosztály, illetve a középfokú vagy annál alacsonyabb végzettségű munkavállalók és a vidékiek milliós tábora.

Az Informatikai Érdekegyeztető Fórum tagszervezetei állítják: párbeszédre van szükség a civil, az üzleti és kormányzati szféra között. Ezen túlmenően minden jogszabályt felül kellene vizsgálni abból a szempontból, mennyire illeszkedik a társadalom modernizációjához, hogyan segíti a nemzeti és társadalmi fölzárkózást. Az Inforum és 19 tagszervezetének képviselői készek aktív és társadalomszervező szerepet vállalni az információs társadalmi fejlesztési feladatok megoldásában és együttműködni a kormányzattal a közös célok elérése érdekében.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.