Hirdetés
. Hirdetés

Új internetes szabály született

|

19 klikkre van a nagymama Facebook oldala az internet legsötétebb bugyraitól, állítja a magyar hálózatkutató.

Hirdetés

Barabási Albert-László magyar fizikus létrehozta a világháló szimulált modelljét, és megállapította, két tetszőleges weboldal között maximum 19 kattintásnyi távolság van. A felfedezés hasonló jelentőségű, mint a hat lépés távolság elmélet, amely szerint a Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel egy ismeretségi láncon keresztül, melyben a két végpont között maximálisan öt elem van.

katt
katt

A szimulált modell alapján Barabási Albert-László úgy becsüli, a világhálón jelenleg 14 milliárd weboldal található, és az internetes dokumentumok száma nagyjából egybillióra tehető. Bár ezek az oldalak nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz a keresőmotoroknak, aggregátoroknak, közösségi oldalaknak köszönhetően bárki eljuthat az internet egyik pontjából a másikba mindössze 19 klikkel.

Barabási szerint az emberek természetüknél fogva csoportokba, közösségekbe tömörülnek érdeklődési körük alapján. Éppen ezért, a 19-kattintás szabály továbbra is érvényben fog maradni függetlenül attól, mekkorára dagad a világháló. A Facebook mostanra olyan kicsivé változtatta a világot, hogy a 6 lépés szabály sem feltétlenül érvényes már.

Egy 2001-es tanulmány szerint - ekkor a közösségi oldalnak 700 millió felhasználója volt, míg ma már több mint egymilliárd - két Facebook felhasználó között már csak 4 lépés távolság van, pedig három évvel korábban ez a szám még 5 volt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.