Hirdetés
. Hirdetés

Új korszakot kezd a Microsoft a Windows Phone 7-el?

|

Tény, hogy bejelentették az új operációs rendszert, mely ? szerencsére ? kicsit sem emlékeztet a Windows Mobile-ra. A telefongyártó partnerekből van bőven, de az alkalmazás még kevés.

Hirdetés

Hétfőn mutatta be új mobil operációs rendszerét a Microsoft. Az első visszhangok alapján úgy tűnik, hogy sikerült egy igen vonzó felületet és szolgáltatás készletet piacra dobniuk, akadnak bőven telefongyártó partnerek is, de a végső, iPhone-verő sikerhez ez még nem feltétlenül elég.


Felhasználóknak: más, mint bármi más

Steve Ballmer, a Microsoft vezetője a megnyitón hangsúlyozta, hogy nem csak gyönyörű felületet akartak készíteni, hanem minden területen örömmel kezelhetőt. Másik lényeges szempont volt a testre szabhatóság, a készülék kezelőfelülete mint egy reprezentáns felület, egy önkifejezési eszkö.

Éveken át építette mesterművét a cég, és ezi idő alatt alaposan elhúzott mellette az iPhone 2007-ben. Hiába dobtak piacra 2009-ben egy áthidaló szándékú Windows Mobile 6.5-öt, az a mobil piac felszínét sem volt képes megmozgatni. Szerencsére az előző Windows Mobile rendszert teljesen félretolva, új alapokon készítette el a cég a Windows Phone 7-et, amely valóban különbözik az iOS-től és az Androidtól is, és esélyes lehet mellettük a piacon. Újszerűségéhez tartozik az új, hub megközelítés: hubokba szervezhetjük az alkalmazásokat, szolgáltatásokat és web tartalmakat, így a kapcsolódó információk egy nézetben hozzáférhetőek. A People hub például összevonja a címjegyzéket, a közösségi oldalakból származó posztokat, az Outlook e-mail üzeneteket és szöveges üzeneteket közös nézetbe, nem kell alkalmazások között változatnunk. Létezik egy Games hub is, ahol az Xbox Live online játékszolgáltatásai érhetők el, játszhatunk élő ellenfelekkel és a konzolos játékok is elérhetőek lesznek mobilra - az Electronics Arts legalábbis már csatlakozott a kezdeményezéshez.

Azért az bizonyos, hogy a Microsoftnak hajráznia kell az alkalmazásfejlesztésben. Ez az a terület, ahol nagy előnye van már most is az Androidnak és különösen az iOS-nek. A portolást felgyorsíthatja az Intel fejlesztés alatt álló átalakító eszköze, amely képes az iPhone alkalmazásokat Intel platformra portolni, de ez még legjobb esetben is a jövő év zenéje. A Microsoft addig is valószínűleg azt teszi, amit a PC-s fejlesztőeszközöknél (Visual Studio) és ingyenes vagy igen kedvezményes változatokat tesz elérhetővé.

Kissé összezavarhatta a felhasználókat, hogy a bemutatón elhangzott, nem a Windows Phone 7 lesz a HP táblagépeinek operációs rendszere, hanem a Windows 7 speciális változata. A cég a nagyobb képernyő követelte eltérő megjelenítési és munkastílust hozta fel fő indokként.

Cégeknek: megszokott és permentes élet

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Microsoft pert indított a Motorola ellen, mivel az megsértette Android alapú mobiltelefonjában a cég szabadalmait. A Google persze védelmébe vette nyílt forráskódú gyermekét és kérte a bíróságot, hogy tekintse érvénytelennek a Microsoft emelte kifogást. Bármilyen kimenetele is legyen végül a pereskedésnek, annyi biztos, hogy a szoftveróriás megmutatta a telefongyártóknak, hogy komoly bonyodalmakra számíthatnak, a nyílt forráskód mellett - hiába használnak saját fejlesztésű Exchange és egyéb modulokat - még rengeteg licencet be kell szerezniük, ha permentes életet kívánnak élni. Ha viszont a Windows Phone 7 mellett döntenek, akkor kiterjedt licenc palettát örökölnek mellé, míg az Android nem csak a Microsoft, hanem az Oracle és az Apple részéről is kapja a pereket.

A vállalati ügyfelek részéről viszont vonzó lehet, hogy ugyanaz a gyártó szolgáltatja a mobil alapokat, mint aki a kiszolgáló szoftverét. A mobil platformon is ott az Office, amellyel csoportos munka is lehetséges, garantáltan megy az Exchange csatlakozás, és minden a megszokott mederben tartható, ami nagy előny a rendszergazdák lelki békéjét illetően.

Amerikában és világszerte is már novembertől elérhető számos szolgáltatónál valamilyen Windows Phone 7 alapú modell. Hazai viszonylatban először az LG jelentette be Windows Phone 7 alapú okostelefonját, az Optimus 7-et, az operációs rendszer tengerentúli debütálásával egy időben. Az Optimus 7 október 21-től érhető el Magyarországon a Vodafone kínálatában, ami azért érdekes, hiszen az LG készülékei eddig jellemzően a T-Mobile-nál jelentek meg elsőként. A nagy konkurens, a Samsung WP7-es mobilja, az Omnia 7 viszont majd a T-Mobile boltjaiban jelenik meg a közeljövőben.

A témáról bővebben is olvashatnak testvérsite-unkon, a nonstopmobil.hu oldalon.

(Fotó: (c) Horváth Balázs / Nonstopmobil.hu)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.