Hirdetés
. Hirdetés

Új rekord: a kódtörők 923 bites titkosítást fejtettek meg

|

Sikerült a lehetetlennek tűnő vállalkozás, amelynek során 148 nap alatt 21 összekötött számítógép segítségével a valaha írt leghosszabb titkosítási kódot feltörték.

Hirdetés

Senki sem gondolta volna, hogy egy 923 bites kódot fel lehet törni, mert a tudósok azt gondolták, hogy a jelenlegi technikai felkészültségünk mellett több ezer évig tartana. De elég volt hozzá 148 nap és 21 számítógép.

A Fujitsu Laboratórium, az amerikai Információs és Kommunikációs Technológiák Nemzeti Intézete és a japán Kyushu Egyetem bejelentette, hogy sikerült megfejteniük a 923 bites kódot, amely a kódfejtésben természetesen világrekordnak számít. A sikerhez a következő generációs kriptográfiai megoldások használatára volt szükség.

"A számos erőfeszítés ellenére, amely ennek a titkosítási megoldásnak a használatára és terjesztésére irányult, nem jutottunk közelebb a megoldáshoz, amíg a probléma egy új megközelítését nem tudtuk alkalmazni. Aztán igazoltuk, hogy a párosítás alapú titkosítás ebben a hosszúságban törékeny, és valóban elég volt 148,2 nap a kód megfejtéséhez" – írta a Fujitsu Laboratórium közleményben.

Az e kódon alapuló párosítás alapú kriptográfia elvezethet az ilyen típusú kódtörés szabványosításához – vélekednek a Fujitsu Laboratórium szakértői. A 923 bites titkosítás, amely 278 számjegyet takar, korábban megfejthetetlen volt a korábbi „nyilvános kulcsokat” alkalmazó kriptográfia számára. Már korábban is használták a párosítás alapú kriptográfiát például a személyazonosság és a kereshető kulcsszavak védelmére, illetve a funkcionális titkosításra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.