Hirdetés
. Hirdetés

Új szigorú EU-s szabályozás jöhet az okostelefonok pótalkatrészeire

|

Ám az okostelefon-gyártók azzal érvelnek, hogy a több alkatrész rendelkezésre állásának megkövetelése egyszerűen növeli a műanyagfogyasztást.

Hirdetés

Az Európai Unióba beszállító okostelefon-gyártókra szigorú követelmények vonatkoznak majd a pótalkatrész-ellátás5t és a hosszabb élettartamú akkumulátorok alkalmazását illetően - derül ki a Brüsszel által szerdán közzétett javaslattervezetekből.

Az Európai Bizottság szerint legalább 15 különböző alkatrésznek kell rendelkezésre állnia az okostelefonok piaci bevezetésétől számított legalább öt évig, az akkumulátoroknak pedig legalább 500 teljes töltést kell kibírniuk anélkül, hogy kapacitásuk 83 százalék alá csökkenne. Az elképzelés szerint a telefonokon a mosó- és mosogatógépekhez hasonló energiahatékonysági címkét is fel kellene tüntetni, amely az akkumulátorok élettartamát és más jellemzőket, például az ejtésállóságot mutatja - számolt be a Financial Times.

A rendszer Brüsszel legújabb irányelve, amely az elektronikai gyártókra vonatkozik, Júniusban már bevezették a szabványosított töltők 2024-ig történő bevezetésének követelményét, annak ellenére, hogy az iparág - különösen az Apple - évek óta ellenzi ezt.

Hirdetés

Az Európai Környezetvédelmi Iroda nevű civil szervezet tanulmánya szerint az EU-ban értékesített okostelefonok életciklusának öt évvel történő meghosszabbítása körülbelül 10 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásnak megfelelő kibocsátást takarítana meg, ami nagyjából annyi, mintha 5 millió autót kivonnának a forgalomból.

A rendelettervezetek, amelyek a táblagépekre és a hagyományos mobiltelefonokra is vonatkoznak, arra utalnak, hogy ha a hardverek javíthatóbbá és újrahasznosíthatóbbá válnának, az egyharmadával csökkentené a gyártás és a használat során felhasznált energiafogyasztást.

"Az eszközöket a felhasználók gyakran idő előtt cserélik le, és hasznos élettartamuk végén nem használják fel vagy hasznosítják újra kellőképpen, ami az erőforrások pazarlásához vezet" - áll a dokumentumban. Egy magas rangú uniós tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy a fenntarthatósági követelményeknek nem megfelelő termékek "ki fognak vonulni a piacról".

Az okostelefon-gyártók azzal érvelnek, hogy a több alkatrész rendelkezésre állásának megkövetelése egyszerűen növeli a műanyagfogyasztást. A technológiai ipart képviselő Digital Europe szerint: "Az esetleges túltermelés, a pótalkatrészek későbbi raktározása és megsemmisítése természetesen erőforrás-pazarlást, az anyaghatékonyság csökkenését és negatív gazdasági értéket eredményez, ami végső soron magasabb költségeket eredményez a fogyasztók számára."

Látogasson el a Computerworld - ZöldPálya - SustainIT 2022 konferenciára, ahol a legfontosabb fenntarthatósági témákkal várjuk Önöket!

Az egyik nagy amerikai vállalat fenntarthatósági igazgatója szintén azzal érvelt, hogy ez ösztönözné a túlzott javítást: "Tényleg szükség van arra, hogy egy karcos hátsó borítót hulladéknak tekintsünk?" - tette fel a kérdést.

Néhány cég, például az iPhone-t gyártó Apple, a kampányolók évek óta tartó nyomására már fokozta javítási programjait. A legújabb iPhone-okban olyan alkatrészek javíthatók, mint az akkumulátor, a kijelző, a SIM-tálca, a kamerák és a hangszórók. Áprilisban indította el első önkiszolgáló javítási programját iPhone-ok számára, amely szerszámkészleteket és alkatrészeket bérel vagy ad el a fogyasztóknak az Egyesült Államokban, és ígérete szerint ezzel a megoldással a következő hónapokban Európában is terjeszkedni fog.

Az új javaslatok a szoftverekre is kiterjednek, és előírják a gyártók számára, hogy a készülékek piacra kerülése után öt évig biztonsági frissítéseket, három évig pedig funkcionális frissítéseket kell biztosítaniuk. Ez kihívást jelenthet az európai eladások többségét kitevő Google Android operációs rendszert használó okostelefonok gyártóinak, amelyek jellemzően csak néhány évig kapnak szoftverfrissítéseket.

Wayne Lam, a CCS Insight mobilpiaci elemzője szerint a szabályozás nagyobb kihívást jelentene a kisebb okostelefon-gyártóknak, mint az olyan óriásoknak, mint az Apple és a Samsung. "A kisebb márkák számára ez teher lesz, és biztos vagyok benne, hogy látni fogjuk az általuk az uniós piacon kínált okostelefon-modellek korlátozását. A nettó hatás könnyen az lehet, hogy az okostelefonok kevésbé lesznek megfizethetőek, vagy teljesen eltörlik az ultraalacsony árkategóriát" - mondta.

A környezetvédelmi aktivisták a szabályozást a piac számára trendváltónak nevezték. Mathieu Rama, a szabványokkal foglalkozó környezetvédelmi koalíció programvezetője szerint a javíthatóságra és az akkumulátor élettartamára vonatkozó jobb átláthatóság előírása megkönnyítené a fogyasztók számára a modellek összehasonlítását, és "véget vethet az eldobható készülékek korszakának".

Brüsszel korábban azt nyilatkozta, hogy az izzókon elhelyezett energiafogyasztási címkék arra ösztönözték a gyártókat, hogy sokkal hatékonyabb termékeket állítsanak elő, és egy uniós szintű felmérés szerint a fogyasztók 79 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a címkék befolyásolták a vásárlásukat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.