Hirdetés
. Hirdetés

Új többmagos architektúra az Inteltől

|

Az Intel bemutatta legújabb többmagos architektúráját, mely igyekszik a vásárlók legfőbb követeléseinek eleget tenni: alacsony fogyasztás, magas teljesítmény, jobb ár.

Hirdetés

A Core Micro architektúra ennek jegyében a noteszgépek számára kifejlesztett Pentium M processzorsorozaton alapul, megőrizve annak remek energiatakarékossági képességeit. Thomas Kilroy, az Intel alelnöke és digitális vállalati üzletágának általános igazgatója szerint a vásárlók nem igazán kompromisszumkészek. Olyan rendszerekre vágynak, amelyek kis helyen is elférnek, mégis gyorsabbak és kevesebbet fogyasztanak, mint a jelenleg forgalomban lévő megoldások. A noteszgépek elemélettartama nagyon fontos tényező, akárcsak az otthoni villanyszámla nagysága. Ezt sikerült megvalósítani a mobil szegmensben a Merom, szervereknél a Woodcrest, míg asztali gépeknél a Conroe processzorcsaláddal.

Kilroy szerint a Merom 20 százalékkal nagyobb teljesítményre képes amellett, hogy nem fogyaszt több áramot. A Woodcrest még ennél is hatékonyabb, hiszen 80 százalékos teljesítménynövekedés mellett 35 százalékkal kisebb áramfelvétellel is beéri. Az Intel új asztali kétmagos chipje, a Conroe várhatóan még idén a boltokba kerülhet, 40 százalékkal nagyobb teljesítménnyel és ugyanennyivel kevesebb fogyasztással rendelkezik majd.

Az architektúrában alkalmazott újítások közül az egyik legfigyelemreméltóbb a wide dynamic execution névre keresztelt eljárás. Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy órajel ciklus alatt több utasítás érkezik a chipbe, ami nagyban növeli a hatékonyságot. Mivel két magról van szó, ez egyidejűleg négy utasítás végrehajtását teszi lehetővé 14 szakaszos futószalagon.

További újítás az advanced digital media boost, amely a 128 bites SSE, SSE2 és SSE3 utasításokat egyszerre, egy órajel ciklus alatt képes végrehajtani. Ez főként a multimédiás és grafikai alkalmazásoknál jelent majd óriási előrelépést.

Az intelligent power capability elsősorban a mobil szegmensben hasznos, nevéből adódóan a teljesítményfelvételi hatékonyság növelhető vele. A smart memory acces és az advanced smart cache technológiák a memória és a gyorsítótár kezelését optimalizálják.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.