Hirdetés
. Hirdetés

Újabb baki a Google-nél

|

A Google elismerte, hogy a Docs néhány felhasználójának az adatai kiszivárogtak.

Hirdetés

A Google egyik alkalmazottja ismerte el elsőként a Google Docs support fórumában azt az "apró" hibát, ami miatt néhány felhasználó dokumentumai illetéktelen kezekbe kerülhettek. Később mindezt Jennifer Mazzon, Google Docs termék menedzsere hivatalosan is bejelentette blogjában, ám bevallása szerint a biztonsági rés csak a felhasználók 0,05 százalékát érintette. Azokat, akik korábban egyszerre több állományukat osztottak meg másokkal. A rendszer ugyanis vagy az ő, vagy az általuk meghívottak nevében küldözgetett meghívókat ismeretlen személyeknek, hozzáférést adva nekik a már megosztott fájlokhoz.

Az adatszivárgás az általuk elmondott 0,05 százalék alapján sem jelent kevés felhasználót. A Google 2008. szeptemberi statisztikája szerint az adott hónapban 4,4 millió egyedi felhasználó kereste fel a Docs szolgáltatását, akik közül akár több ezer ember is bosszankodhat most. Főként ha céges adatokról van szó, hiszen azokat senki sem szeretné illetéktelen kezekben látni. S mivel ezen dokumentumokat inkább megosztják a felhasználóik, mint a személyes fájlokat, ezért talán megengedhető azon következtetés, amely szerint sok céges adatot érinthet a mostani baki.

 

 

ggledocs.jpg
 

 

 

Ez azért is kínos, mert a Google januárban jelentette be, hogy informatikai partnerei révén az üzleti felhasználók számára egyedi szolgáltatásokat fog nyújtani, ahol minden feladat a továbbértékesítőre hárul. Egy ilyen eset után azonban komoly kérdésként merülhet majd fel az adatbiztonság.

A cég munkatársai ezért felveszik a kapcsolatot minden érintett felhasználóval, s levélben értesítik őket a kellemetlenségről. "A javítás részeként egy automatizált eljárással leválasztottuk már a nem kívánt szerkesztőket és olvasókat az érintett dokumentumokról. S elnézést kérünk mindazoktól, akiknek a tudtuk nélkül a rendszer hozzáférést adott fájljaikhoz. Az érintett állományok gazdáit levélben értesítjük a hibáról" - írja a Google egyik fejlesztője. Vagyis aki nem kapott ilyen levelet, az nyugodt lehet.

A Google rendszere egyébként legutóbb két hete bakizott, amikor órákig állt a GMail szolgáltatás. Akkor ráadásul a Gtalk chat felhasználóit még adathalászok is betámadták, egy felugró ablakkal elcsábítva a gyanútlan felhasználókat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.