Hirdetés
. Hirdetés

Újabb csapás a kalózokra Európában - és itthon is

|

A közelmúltban számos európai országban lepleztek le illegális letöltést kínáló oldalakat, pontosabban azok tulajdonosait. Magyarországon is jelentős fogásnak számít az az akció, melynek során kilenc kalóz-szervert foglaltak le, melyekre a német Interpol hívta fel a magyar hatóságok figyelmét.

Hirdetés

A helyi rendőrségek több mint háromszáz otthonban és irodában hajtottak végre házkutatást olyan államokban, mint Ausztria, Németország, Lengyelország, Cserhország és Hollandia. A nyomozást és az egész akciót a Német Szerzői Lopásellenes Szövetség (GVU) vezette le. A bezárt oldalak többsége német volt.

Nagyjából harminc személyt vádoltak meg "warezelésért". A GVU szóvivője úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem áll módjukban senkit letartóztatni, ám a gyanúsítottak hátterét még nyomozzák.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztály a témában illetékes részlege, a hangzatos nevű Terrorizmus és Extrémizmus Elleni Osztály Nyomozó és Internetfigyelő Alosztályát az Interpol németországi részlege kereste meg egy információval, melynek alapján a napokban több házkutatás során összesen kilenc ftp- és proxyszervert foglaltak le, amely főleg illegálisan feltört szoftvereket "terjesztett, de az összesen 5 terabájtnyi adat között mozifilmek és DVD filmek is megtalálhatóak voltak.

Sokan talán nem tudják, hogy a "warez" kifejezés a szoftver, mint fogalom angol elnevezésének ferdített alakja, és tipikusan azokra az illegális úton szerzett, másolásvédelemtől "megszabadított" szoftverekre használják, amelyeket elsősorban bizonyos internetes oldalakról, illetve fájlcserélő hálózatokról lehet beszerezni.

A frankfurti rendőrség lefoglalt egy szervert, amelyhez nagyjából 60 bűnrészesnek volt hozzáférése. A szerveren elsősorban mozifilmeket, számítógépes játékokat, zenéket és egyéb online tartalmakat tároltak. A GVU összesen 20 szervert kapcsolt le.

Az elmúlt négy évben a GVU a warez szerverek növekedését figyelte meg. Főként a filmek iránt nőtt az érdeklődés. Az emelkedést az egyre olcsóbb internet eléréssekkel, és számítógépes alkatrészekkel magyarázták. Közel négyszáz embert gyanúsítanak azzal, hogy valamilyen "warez banda" tagja. Az ilyen tagok szerzik meg illegálisan a filmeket, vagy a programokat, majd feltörve azok védelmét közzéteszik őket a neten. A tervek szerint a GVU tovább folytatja rajtaütő akcióit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.