Hirdetés
. Hirdetés

Újabb kétmagos Celeron, elhalasztott GPU

|

Az Intel újabb kétmagos, belépő szintű processzorral erősít, a tavalyi IDF slágertémája, a cég diszkrét grafikus megoldása azonban késik.

Hirdetés

A 2007. őszi Intel Fejlesztői Fórumon mindenki a cég a diszkrét grafikus vezérlők piacára való visszatérének esélyeit latolgatta az éppen aktuális, legizgalmasabb pletykával kapcsolatban. Akkor konkrét választ nem kaptunk, csak szóba került egy Larrabee kódnevű termék, amiről még nem tudtuk pontosan eldönteni, hogy valójában micsoda. Ugyanis Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója akkor csak annyit mondott, hogy "többmagos, grafikus alkatrész megosztott gyorsítótárral, ami 2008-ban fog érkezni, de még nem érett meg a bemutatásra", valamint annyit, hogy "csúcsteljesítményű eszköznek szánjuk".

Akkor úgy okoskodtunk, hogy ettől még bátran lehet chipsetbe integrált GPU, vagy éppenséggel a Centrnio "szentháromsághoz" (CPU, chipset, vezeték nélküli hálózati vezérlő) hasonlóan egy új mobilgeneráció része. Az Intel nyilvánvalóvá tette, hogy a mobil számítógépeket tekinti a közeljövő fő irányvonalának - miért ne akarna véget vetni annak is, hogy az integrált grafikus megoldásokat egyöntetűen úgy könyvelje el mindenki, mint ami alkalmatlan a játékra? (A játékosok igenis fontosak a cégnek, hiszen csak az USA-ban 7 millióan játszanak konzolokkal onlin formában, míg 80 millióan PC-vel. Ezt a piacot dőreség lenne nem kiszolgálni.)

Biztosat nem tudtunk, de mi azt valószínűsítettük, hogy az Intel az integrált grafikus vezérlőit szeretné felzárkóztatni a grafikus kártyák jelenlegi középmezőnyéhez. Ugyanakkor - ismerve az NVIDIA egyesített árnyaló struktúráját (unified shaders) - látnunk kellett: az alapján, amit a Larrabee-ről akkor tudtunk, "egyetlen mozdulattal" önálló videokártyán is alkalmazható GPU-ról volt szó. Azóta annyiban tudunk többet a róla, hogy x86-alapú, masszívan párhuzamos lapka lesz, 16-24 maggal.

Hogy miért vettük elő a Larrabee témáját újra? Nos, az Intel negyedik negyedéves pénzügyi eredményeiről szóló telekonferencia ad erre okot. Az egyik kérdésre, mely a cég diszkrét grafikus termékekkel kapcsolatos időzítési terveiről szólt, Otellini elejtett néhány nagyon fontos megjegyzést. "A Larrabee első mintapéldányai későbbre csúsznak ebben az évben, ekkor kezdünk játszani velük, és ekkor juttatjuk el a mintapéldányokat a fejlesztőkhöz. Még mindig úgy gondolom, hogy a végleges termékkel 2009 végére vagy 2010-re leszünk készen." Ez a kommentár a Larrabee-t későbbre tolja, mint amire számítottunk, és így akár az Intel 32 nanométeres, Gesher kódnevű processzorának is párja lehet.

Hogy a Larrabee nem érkezik meg 2010-ig, több dolgot is jelent. A legfontosabb, hogy a konkurens GPU gyártóknak elég időt biztosít a felzárkózáshoz.

Ami az Intel negyedik negyedéves eredményeit illeti: a 10,7 milliárd dolláros rekordbevétel sem tudta elérni az elemzői várakozásokat. 2008-ra ezért meglehetősen óvatos célokat tűztek ki, így a befektetők szabadulni kezdtek a cég papírjaitól. A január 16-i bejelentést követően a tőzsdén az Intel-részvények 14 százalékot vesztettek értékükből.

Ami a sokkal közelebbi jövőt és a CPU-kat illeti, az Intel mostanában jelentette be első kétmagos Celeron CPU-ját, az E1000 sorozatot. A família első tagja az E1200-as, 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő, 1,6 gigahertzes, 800 MHz-es külső órajelű, 512 kilobájt L2 gyorsítótáras processzor. (Az alaplapgyártóktól kiszivárgott hírek szerint 2008 első és második negyedévében gyorsabb társakat kap majd.) Míg az első negyedévben az Intel a kétmagos E1200-assal, illetve az egymagos Celeron 440, 430, illetve 420-as processzorokkal fedi le a belépőszintet jelentő piacot, a második negyedévben majd az E1400-al, 440-el és 430-al teszi majd ugyanezt, miközben kifuttatja az E1200-at és a 420-at.

lga775cpu.jpg

Az E1400 minden paraméterében megegyezik elődjével, leszámítva, hogy a Conroe magra épülő CPU 2 gigahertzes órajelen jár majd, maximális TDP-je 65 watt, ára pedig a szokásos 1000 darabos tételben 53 amerikai dollár körül várható. Érdekes az is, hogy a belépő szint a piac mekkora részét teszi ki. Az első negyedévben az Intel teljes asztali CPU szállításának nagyjából 3 százalékát fedi le, és ez az arány 2008-ban sem fogja meghaladni a 10 százalékot. A sorozat 2009 második negyedévében fogja teljes egészében leváltani az egymagos Celeron processzorokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.