Hirdetés
. Hirdetés

Újabb mobilfrekvencia-hasznosítási projekt jön

|

Fejlesztésközpontú lesz az új frekvenciahasznosítási pályázat.

Hirdetés

Dr. Karas Monika, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a szélessávú piac helyzetéről, a felhasználói igényekről és a hasznosítható spektrumvagyonról tartott konzultáció után felkérte a hatóság hivatalát, hogy kezdje meg a mobilfrekvencia-hasznosítási projekt következő ütemét, és indítsa el a versenyt a rendelkezésre álló frekvenciasávokért.

A sikeres értékesítés új lendületet adhat a magyar digitális gazdaság fejlődésének

Mint ismert, a hatóság és a mobilszolgáltatók stratégiai együttműködésnek köszönhetően szeptemberben sikeresen zárult a frekvenciahasznosítás első üteme. Az NMHH a három magyarországi mobilszolgáltató 900 és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságait egységesen 2022-ig hosszabbította meg és harmonizálta lejárati idejüket. Az értékesítés első üteme után Dr. Karas Monika az NMHH elnöke felkérte a hatóság hivatalát, hogy a frekvenciahasznosítás következő ütemére olyan fejlesztésközpontú értékesítési koncepciót dolgozzon ki, amely arra ösztönzi a piaci szereplőket, hogy az eddig lefedetlen országrészeket minél rövidebb időn belül lássák el korszerű, szélessávú vezeték nélküli szolgáltatásokkal.

Hirdetés

A frekvenciahasznosítás most induló második ütemében az NMHH Hivatala a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt pályázat útján. A hatóság továbbra is stratégiai partnerként tekint a magyar digitális gazdaság fejlesztésében érdekelt piaci szereplőkre, ezért a végleges kiírás előtt egy dokumentáció-tervezetet tesz közzé, amelyet a hivatal Vári Péter főigazgató-helyettes vezetésével készített.

A hivatal várja a szolgáltatók észrevételeit a tervezethez
A jelenleg kihasználatlan frekvenciasávok használati jogának értékesítése erősítheti a versenyt, meggyorsíthatja a szélessávú lefedettség kiépítését, a korszerű vezeték nélküli szolgáltatások elterjedését és a versenyképes fogyasztói árak kialakulását. A pályázat, mint értékesítési forma lehetőséget ad arra, hogy értékelési szempontként olyan hálózatépítésre vonatkozó szolgáltatói vállalások is megjelenjenek, amelyek egy árverési eljárásban – ahol csak a fizetendő díj lehet az egyetlen figyelembe vehető szempont – nem tudnának érvényesülni.

A sikeres értékesítés új lendületet adhat a magyar digitális gazdaság fejlődésének, kiszámítható kereteket biztosít a mobilpiaci fejlesztéseknek, a felhasználók számára pedig több településen, magasabb színvonalú adat- és telekommunikációs szolgáltatásokat hozhat. A pályázati dokumentum tervezete magyar és angol nyelven is letölthető az NMHH honlapjáról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.