Hirdetés
. Hirdetés

Újabb sebességrekord - dübörög az IBM Blue Gene

|

Az IBM szuperszámítógépének második nemzedékét képviselő Blue Gene/P megháromszorozza elődje, a jelenlegi csúcstartó teljesítményét.

Hirdetés

Ez a teljesítmény azt jelenti, hogy az IBM System Blue Gene/P másodpercenként egy petaflopot - ezer trillió lebegőpontos műveletet - meghaladó folyamatos számítási teljesítményre képes, ami csúcsra járatással három petaflop fölé növelhető. A szuperszámítógép százezerszer gyorsabb egy otthoni PC-nél, és két kilométernél magasabb torony építhető annyi notebookból, amennyinél több műveletet hajt végre másodpercenként.

A sokak által pár évvel ezelőtt is elérhetetlennek tartott teljesítmény új távlatokat nyit a tudományos és a kereskedelmi célú alkalmazás területén. A gyógyszergyárak például emberi szerveket modellezhetnek az IBM szuperszámítógépén, amelyeken a fejlesztés alatt álló gyógyszerek hatását szimulálhatják. A gyártók ezen a módon egyszerre 27 millió páciensen tesztelhetik készítményeiket egyetlen délután leforgása alatt - csupán egy szeletét foglalva le a Blue Gene/P teljesítményének.

 

 

bluegene.jpg
A Blue Gene/P csúcsteljesítménye meghaladja a három petaflopot

 

 

Elődjéhez hasonlóan a Blue Gene/P moduláris felépítésű, teljesítménye a rack szekrények hozzáadásával méretezhető. A Kék Óriás mérnökei a szuperszámítógép minden lapkájára négy darab 850 MHz-es IBM PowerPC 450-es processzort integráltak. Egy ilyen lapka 13,6 milliárd műveletet hajt végre másodpercenként. Ezekből a lapkálból 32 darab került minden 60 x 60 centiméteres lapra, amelyekből 23-at pakoltak egy-egy 360 cm magas rack szekrénybe. Egy ilyen szekrény 13,9 trillió műveletet hajt végre másodpercenként, vagyis a jelenlegi legnagyobb teljesítményű otthoni PC-knél 1300-szor gyorsabb.

A Blue Gene/P egy petaflop teljesítményű konfigurációja közel 295 ezer processzort tartalmaz 72 rack szekrényben, míg a három petaflop feletti dübörgéshez majdnem 885 ezer processzort kell bepakolni, amihez 216 szekrény szükséges. Az IBM szerint a szuperszámítógép alapkonfigurációja kicsivel több mint négyezer processzorból áll majd szekrényenként.

Get the Flash Player to see this player.

Páratlan teljesítménye mellett a Blue Gene/P az IBM közleménye szerint hétszer jobb helykihasználást és kisebb energiafogyasztást tesz lehetővé, mint más szuperszámítógépek. Ez nagyrészt a rendszeren belül öt speciális hálózattal összekötött, alacsony órajelfrekvenciájú, energiahatékony processzorok alkalmazásának köszönhető.

A Blue Gene/P termékfejlesztést szolgáló, két szekrényből álló tesztkonfigurációja a világ ötszáz leggyorsabb szuperszámítógépének listáján a harmincadik helyen landolt. Az első száz szuperszámítógépből 42, a top tízből hat az IBM terméke - ezek közül négy a Blue Gene család tagja.

A jelenlegi csúcstartó Blue Gene/L a kaliforniai Lawrence Livermore nemzeti laboratóriumban 280,6 teraflop folyamatos teljesítménnyel üzemel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.