Hirdetés
. Hirdetés

Újabb uniós kritika a Microsoftnak

|

Versenyfelügyeleti eljárást indult az Explorer miatt. Ki kell venni a Windowsokból?

Hirdetés

Az Európai Bizottság ismét versenyfelügyeleti eljárást indított a Microsoft ellen, mivel álláspontjuk szerint a Windows operációs rendszerek részét képező Internet Explorer torzítja a versenyt a böngészők piacán. Az Opera Softvare ASA 2007-es beadványára épülő eljárás alapján a bizottság ugyanis úgy véli, hogy az amerikai szoftveróriási megsérti az EU jogszabályait, s így a felhasználók szabad választását befolyásolja.

A Bizottság pénteki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Microsoft összeköti az Internet Explorer böngészőt és a Windows operációs rendszert, ezzel sértve a szabad versenyt, aláássa a termékek innovációját és a felhasználók szabad szoftverválasztását. A szoftvergyártó nyolc hetet kapott a válaszadásra.

"Azon vagyunk, hogy cégünk teljes mértékben megfeleljen az Európai Unió előírásainak. Tanulmányozni fogjuk a beadványt. A bizottság eljárásának megfelelően pedig még két hónapon belül válaszolni fogunk rá írásban" - áll a Microsoft közleményében, akik ugyanakkor emlékeztetnek arra is, hogy az Amerikai Bíróság már vizsgálta az ügyet, amely nem találta jogellenesnek az Internet Explorer beépítését a Windows operációs rendszerekbe.

 

vistachina.jpg
 


Az amerikai cég a böngészők terén piacvezetőnek számít Európában és az Egyesült Államokban is. Igaz az öreg kontinensen kisebb részesedéssel bír, mint az óceán másik partján. Európában az Internet Explorer részesedése 59,5 százalék, míg őt a Firefox követi 31,1 százalékkal. Amerikában pedig 68 százalékkal magasan piacvezetőnek számít a 21 százalékos Firefox előtt. Ott, ahol semmi kivetnivalót nem talált a bíróság a Microsoft gyakorlatában.

Az EU és a Microsoft már évek óta birkóznak egymással, tavaly például a szoftvergyártó 899 millió euró büntetést fizetett be az EU kasszájába. 2004-ben pedig az unió elítélte a redmondi céget azért, mert a Windows operációs rendszerek nem biztosítottak teljes körű átjárhatóságot a külső cégek számára, valamint a Windows Media Player-t a rendszer részeként árusították. Érdekesség, hogy az "N" verziójú, Media Player nélküli Windowsok meg is jelentek akkor az öreg kontinensen, de a vásárlók ennek ellenére is a hagyományos Windowsokat vásárolták.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.