Hirdetés
. Hirdetés

Újítók egyezménye

|

Két új kompetenciaközponttal segíti a vállalatok digitális átalakulását - jelentette be a Fujitsu. Miközben hálózatba kapcsolt szolgáltatóvá fejlődik, a japán gyártó technológiai hagyományaihoz is hű marad: éves konferenciáján olyan processzort mutatott be, amely bizonyos műveletek elvégzésében 17 ezerszer gyorsabb mai társainál, azaz tizennégy CPU-nemzedékkel ugrik előre a jövőbe.

Hirdetés

A digitalizáció következtében már eddig is döbbenetes átalakulásnak lehettünk tanúi megannyi területen, de ez még csupán a kezdet, a vállalatoknak sokkal nagyobb horderejű transzformáción kell majd átmenniük ahhoz, hogy a jövőben is sikerrel működhessenek - mondta Duncan Tait, a Fujitsu európai, közel-keleti, indiai, afrikai (EMEIA) és amerikai régiót vezető alelnök-vezérigazgatója a Fujitsu Forum 2017 nyitóelőadásában. A gyártó legnagyobb éves konferenciája november elején 12 ezer fős szakmai közönséget vonzott Münchenbe.

Hirdetés

Örvendetes, hogy a Fujitsu friss tanulmánya (The Digital Transformation PACT) szerint a vállalatok 46 százaléka már látja is a digitális átalakulást célzó törekvéseinek első eredményeit. Az alapul szolgáló felmérésben július és augusztus folyamán a világ tizenhárom országában több mint 1600, legalább ötven alkalmazottat foglalkoztató vállalat vett részt. A működési hatékonyság, illetve a bevételek növekedésén és a költségek csökkenésén mérhető eredmények átlagosan 18 hónap elteltével mutathatók ki - derült ki a válaszokból. A dolgok azonban nem alakulnak mindig ilyen szerencsésen.

Digital Annealing Unit: Réger József, a Fujitsu technológiai vezérigazgató-helyettese az új processzorral a konferencia pódiumán

Digitális közösségben az újítóerő
A megkérdezett vezetők harmada mondta, hogy vállalata az elmúlt két évben félresiklott digitalizációs projekt leállítására kényszerült, és ez a kudarc jellemzően több mint 500 ezer euróba került. A digitális átalakulás nehézségeire a tanulmány számos más megállapítása is utal. A válaszadók 90 százaléka jelezte például, hogy vállalata világos digitális stratégiát dolgozott ki, ennek ellenére 74 százalékuk arról számolt be, hogy digitális projektek a stratégiától függetlenül, az árnyékinformatika berkeiben is megvalósulnak, fokozva a környezet összetettségét és rontva a szervezeti szintű hatékonyságot. A felmérésben részt vevő vállalatok háromnegyede elismerte, hogy digitális képességei hiányosak, miközben ügyfelei mindinkább elvárják azokat. A vezetők 86 százaléka ezért egyetért abban, hogy az új technológiák alkalmazása kulcsfontosságú lesz a vállalat versenyképességének további megőrzése, illetve erősítése szempontjából.

Megfelelő emberekre, tevékenységek kialakítására, együttműködésre és technológiára is szükségük lesz ehhez a vállalatoknak, de mivel ezek az erőforrások egyetlen szervezeten belül sem lelhetők fel maradéktalanul, túl kell lépni szállító és ügyfél bevett kapcsolatán, és közös digitális alkotásra törekedni, mondta Tait. Digitális ökoszisztémákat szükséges építeni, amelyekben lehetővé válik az érintett felek, szállítók, partnerek, ügyfelek és a társadalom újszerű együttműködése - egyezménye, ahogyan a Fujitsu fogalmaz tanulmányában -, és olyan innovatív megoldások születhetnek, amelyek nemcsak az üzletnek, hanem a közösségnek is értéket adnak. A közös digitális alkotáson alapuló, emberközpontú innovációhoz vezető stratégia kidolgozása és gyakorlatba ültetése azonban összetett folyamat, amelynek során a vállalati kultúrának és a munkakörnyezetnek is tovább kell fejlődnie. Az újítás például kísérletezéssel jár, ezért ki kell jelölni a területeket, amelyeken a gyorsabb innováció érdekében nemcsak megengedett a hibázás, hanem egyenesen elvárás is, ehhez pedig a vezetői szemléletnek, a munkavállalói motiválásnak is át kell alakulnia.

A Fujitsu ezért egy-egy új kompetencia-központot nyit Münchenben és New Yorkban, amelyek a közös digitális alkotás jegyében a vállalatokat fogják segíteni átalakulásukban, jelentette be a konferencián Tait. A Fujitsu is kilép az infokommunikációs technológiai szállító hagyományos szerepköréből, hogy - üzleti és társadalmi értelemben is - hálózatba kapcsolt szolgáltatóként vegyen részt a digitális ökoszisztémák építésében.

Infrastruktúra tetszőleges terheléshez
Eközben négy stratégiai jelentőségű területre - a felhőre, a dolgok internetére (IoT), a mesterséges intelligenciára (AI) és a kiberbiztonságra - összpontosít a Fujitsu, amelyek mindegyikén új megoldásokat jelentett be Münchenben, illetve a konferenciát megelőző hetekben.

K5 nyilvános felhőszolgáltatását például új régiókban - az Egyesült Királyságban, Finnországban, Németországban és Spanyolországban, valamint Észak-Amerikában - vezette be. Decemberben kezdi szállítani nagy teljesítményű, következő generációs ETERNUS CS200c S4 adatmentési és -biztonsági megoldását. A Commvault adatplatformra épülő integrált célgép egyaránt kiszolgálja a fizikai, a virtuális és a felhőalapú környezetek adattárolási és -feldolgozási igényeit, kulcsrakész mentési képességeivel jelentősen csökkenti a bevezetés időigényét és kockázatait, és megbízhatóan fenntartja az üzletmenet folytonosságát. Minthogy a nyilvános és virtuális magánfelhő-környezetben egyaránt lehetővé teszi az adatok helyi tárolását, a vállalatokat minden méretszegmensben hozzásegíti az Európai Unió jövő májusban életbe lépő általános adatvédelmi rendeletével (GDPR) előírt követelmények teljesítéséhez.

A Fujitsu Forumon debütáltak az új, Intel Xeon Scalable processzoros PRIMEQUEST E és PRIMERGY M4 szerverek, míg a konferenciát megelőző napokban a PRIMEFLEX for HPC nagy teljesítményű adatanalitikai referenciamodell is elérhetővé vált régiónkban. Decembertől a Fujitsu a PRIMERGY szervercsaládban olyan modelleket fog szállítani, amelyek az NVIDIA Tesla V100 GPU-ival több mint 100 teraflop/másodperc (TFLOPS) teljesítményt adnak a mélytanuló algoritmusokat használó AI-alkalmazások futtatásához. A Fujitsu éves konferenciáját megelőzően a NetApp-pal és a VMware-rel közösen fejlesztett megoldásokat is bejelentett konvergens infrastruktúra és szoftvervezérelt adatközpontok kialakításához, így a vállalatok átfogó palettáról választhatnak, amikor informatikai környezetük átalakítására készülnek. A bőség zavarát azonban leküzdhetik, ha az alkalmazásból indulnak ki - mondta lapunknak Olivier Delachapelle, aki a Fujitsu adatközponti termékkategóriáját menedzseli az EMEIA régióban. A kiszolgálni kívánt munkaterhelés jellege ugyanis megmutatja, hogy a vállalatnak milyen típusú infrastruktúrát célszerű kialakítania, illetve a nyilvános felhőben választania.

A kvantumszámítógép előhírnöke
Ipari környezetekben AI-képességeket visz a hálózat peremére a Fujitsu Münchenben bemutatott INTELLIEDGE célgépe és platformja. Segítségével a vállalatok összekapcsolhatják a termelést működtető (operatív) technológiát a helyben telepített és a felhőalapú informatikai környezettel, így a folyamatokban fellépő rendellenességeket

azonnal észlelhetik és kezelhetik. A szerszámgépekről gyűjtött adatokat a felhőbe továbbítva létrehozhatják a gyártósorok digitális ikertestvéreit is, amelyeken szimulációkat futtatva előre jelezhetik a tervezett változtatások hatását, illetve rátalálhatnak a további optimalizálás lehetőségeire. A szélerőművek turbinalapátjait gyártó Siemens Gamesa az INTELLIEDGE megoldással korszerűsítette a termékek minőségellenőrzését: a roncsolásmentes vizsgálatok adatait képekké alakítja, amelyeket mélytanuló képességekkel bíró képanalitikai szoftverrel elemez. A folyamat így pontosabbá és gyorsabbá vált, időtartama hatról másfél órára csökkent.

A konferencia kétségtelenül legizgalmasabb bejelentése mégis a Digital Annealing Unit (DAU) debütálása volt. A Fujitsu mérnökei a kvantummechanika ismereteiből merítettek, amikor kifejlesztették a processzort, amely a szimulált hőkezelési eljárás elvén működik. Az eljárás az optimum keresésére kifejlesztett algoritmuscsaládra épül, amely az úgynevezett evolúciós módszerek közé tartozik, mivel a természetben végbemenő - ebben az esetben a fémek hevítése és hűtése során megfigyelt - folyamatokat utánozza.

- Nem kvantumszámítógépet épített a Fujitsu, de a DAU fejlesztését a kvantumszámítógép ihlette, amelynek több képességét processzorunk szabványos digitális technológiára épülő hardveren teszi elérhetővé - mondta Réger József, a Fujitsu EMEIA régiós technológiai vezérigazgató-helyettese és Fujitsu Fellow fokozatú mérnöke, aki a konferencián külön is találkozott a magyar újságírókkal. - A DAU nem általános célú processzor, az optimalizálás kombinatorikus problémáinak megoldásában tünteti ki magát, ezen a területen a mai CPU-knál 17 ezerszer gyorsabb. Ha Moore törvényét vesszük alapul, akkor a DAU nem kevesebb, mint 14 processzorgenerációval repít bennünket előre az időben.

Ráadásul a DAU teljesítménye idővel akár 100 ezerszer is felülmúlhatja a hagyományos processzorokét. A Fujitsu többek között egy kanadai startup-céggel, a 1Qbittel és a Torontói Egyetemmel fejleszt szoftvert a DAU-hoz, és az elképzelések szerint az ugrásszerűen megnövelt feldolgozási teljesítményt olyan, társadalmi szempontból is fontos alkalmazások szolgálatába állítaná partnereivel és ügyfeleivel, mint a természeti katasztrófák előrejelzése és az okozott károk enyhítése, a molekuláris kutatás, a személyre szabott rákgyógyítás, valamint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.