Hirdetés
. Hirdetés

Újra téma a Palm felvásárlása

|

A smartphone-gyártó egyelőre sem technológiai, sem üzleti szempontból nem vonzó választás, mégis felmerült a neve mint lehetséges akvizíciós célpont.

Hirdetés

A múlt héten felröppent a hír, hogy a Nokia felvásárolhatja az okostelefonokat gyártó Palmot. A mobilgyártó részvényei erre erősödni kezdtek, ám közel sem biztos, hogy az akvizíció megvalósul. A Palm jövőjéről már 2007 óta folynak a találgatások, ekkor lehetett először hallani komolyabb felvásárlási szándékról.

A vállalat értéke jelenleg 1,7 milliárd dollár, ami nem csak a Nokiának, hanem bárkinek túl sok lenne, tekintetbe véve a cég teljesítményét és az átszervezéssel járó költségeket. A PC World amerikai kiadásának újságírója, David Coursey szerint a Palmnak csak akkor van esélye új tulajdonost találni, ha csökken az értéke. Az újságíró úgy gondolja, ez csak idő kérdése, egy mélyrepülésben lévő vállalat felvásárlása azonban szintén nem érdeke a Nokiának vagy a konkurenciának. Különösen igaz ez akkor, ha az okostelefon-gyártók elhúznak a fejlesztésekben, míg a Palm pénzügyi gondokkal küzd.

Ki veszi meg a Palmot?

A hírtől függetlenül a Nokiának erősödnie kell a smartphone-piacon, mivel jelenleg alaposan lemaradt

a konkurenciával szemben. Két irány áll a vállalat előtt: saját platformjára, a Linux-variáns Mameo operációs rendszerre vagy a Google mobil OS-re, az Androidra építve halad tovább. A Mameo-alapú N900-as felveszi a versenyt a Palm Pre készülékkel, technológiai szempontból tehát nincs lemaradva a finn vállalat. Külső fejlesztőket azonban egyiküknek sem sikerült nagy számban és aktívan bevonni az üzletbe, úgy tűnik, egyik platform sem elég vonzó a programozóknak. Nem úgy, mint az Apple és a Google, ők sikeresen gyűjtötték maguk köré a fejlesztőket. Coursey szerint a Nokia számára az lenne a legjobb, ha tovább folytatná a Mameo fejlesztését, miközben felsőkategóriás Android-alapú készülékeket is piacra dobna.

A Palm másik lehetséges felvásárlója az üzleti okostelefonok piacvezető gyártója, a Research In Motion lehet. A RIM-nek azonban helyzetéből kifolyólag sem a régi (pl. Apple), sem az új szereplőktől (pl. Droid-telefonok) nem kell félnie. A potenciális vevők listáját tovább folytathatjuk (pl. Samsung, Microsoft, Dell), ám jelenleg ezen vállalatok egyikének sincs szüksége egy ilyen akvizícióra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.