Hirdetés
. Hirdetés

Ultrabookok - ultranagy bukás?

|

Az ultrabookok hosszú ideje képben vannak, és egészen mostanáig mindenki azt találgatta, vajon miben lesz más, mitől lesz jobb vagy éppen rosszabb ez a termékcsalád, mint egy klasszikus notebook. Cikkünk ezt a kérdéskört járja körül.

Hirdetés

Az ultrabook osztály főbb jellemzői közé tartozik az ultravékony felépítés és a jó minőségű könnyűfémből készült ház, de az „ultraportable-ség", vagyis az ultrakönnyű hordozhatóság is jelentős szempont. Jellemzője még a termékcsaládnak a 13,3"-os képátló, az SSD-meghajtó, és természetesen a hosszú rendelkezésre állási idő. A készülékek egyes gyártók szerint a napjainkban oly népszerű táblagépekkel is versenyezhetnének.

Kiknek készül?
Az Intel szakembereinek fejében megfogant ötlet hamar szárba szökkent: csináljunk egy gépet, amely a most felnövő generációknak szól, csináljunk egy hordozható, igazán mobil terméket az egyébként is kifejezetten ilyen termékeken - okostelefonon, tableten, netbookon, digitális könyvolvasón - felnőtt fiataloknak!

Bár mindenki mást mond, és az Intel elképzelése szerint egy netbookhoz hasonló méretű, hordozható számítógépnek igenis van létjogosultsága, a legfrissebb hírek szerint a vállalatok csak korlátozott számban akarnak piacra dobni ilyen termékeket. Hogy miért? Mert a nagyok (többek között az Asus, a Lenovo, az Acer és a Toshiba is) egyáltalán nem titkolják, hogy nem nagyon bíznak a sikerben. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy egyelőre csak gyártónként ötvenezer darabot dobnak a piacra, így ha buknak, az nem lesz ultranagy... Az óvatosság nem véletlen.

Samsung ultrabook
Samsung ultrabook

Samsung ultrabook

Milyet vegyünk?
Bár sokak szerint az Apple hasonló kaliberű termékcsaládjával versenyezni kívánó ultrabookoknak nincs helyük a piacon, az Intel legújabb technológiai újítása már itthon is kapható. A Samsung Series 9 sorozatába tartozó 900X3A azok számára is érdekes lehet, akik eddig nem tudtak e készülékek létezéséről. A minden hivatalos ultrabook-besorolásnak megfelelő gépek (legalább 5 órás üzemidő, a maximális vastagság nem haladhatja meg a 21 mm-t, olyan technológiai elvárásoknak kell megfelelniük, amelyekkel biztosítható a rendszer SSD-szintű rugalmassága, és biztonsági szempontból csak Anti-Theft és az Identity Protection technológiák használata) legfeljebb 1000 dollárba kerülhetnek, ami nem túl baráti ár, még a normális netbookokhoz képest sem. A Samsung terméke idehaza az egyik legnagyobb mobilszolgáltatónál vásárolható meg.

Arra, hogy a piac igazán fellendüljön, és válogatni lehessen a különböző ulrabookok között, még várni kell. Az Acer 13,3"-os gépe például Ázsiában - közelebbről Tajvanon - már a boltok polcain hever, de az Aspire S3 951-re Magyarországon - az európai piachoz hasonlóan - október közepéig kell majd várnunk.

Ha hozzánk is eljut, az Acer ultrabookjából két verzió is lesz majd, egy drágább és egy olcsóbb. A körülbelül százezer forintnyi különbség a merevlemez méretének és fajtájának köszönhető. A nagyobb, 320 GB-os merevlemezzel és a kisebb, 240 GB-os SDD-vel forgalmazandó ultrabookok egyéb paraméterei megegyeznek majd (unibody váz, 4 GB DDR3 memória, Intel Core i5-2467M processzor integrált HD Graphics 3000 grafikus maggal, 13,3"-os, 1366x768 képpont felbontású kijelző, Dolby Audio hangrendszer, Bluetooth 4.0, IEEE 802.11a/b/g/n Wi-Fi, kettő az egyben kártyaolvasó, 1,3 megapixeles webkamera, 6-7 órás üzemidő). Az Acer ultrabookjait egyébként a Compal Electronics, illetve a Quanta Computer gyártja.

Acer ultrabook
Acer ultrabook

Az Acer ultrabookja

Mennyibe kerül?
Ha figyelembe vesszük azokat a piacokat, amelyek a nyugat-európaihoz, az amerikaihoz vagy a japánhoz képest fejlődőnek számítanak, és ahol ugyan még nem jellemző a vásárlási dömping, de nyilvánvalóan ők jelentik majd az utánpótlást (gondoljunk csak a kínai gazdaságra), az 1000 dolláros ár-érték arány bizony nem az igazi. Természetesen nem azt mondjuk ezzel, hogy 200-300 dolláros ulrabookokra kell várniuk a felhasználóknak, de az 1000 dolláros árból ennyi bátran lefaragható lenne, és még így is jelentős haszon maradna rajtuk. Mivel az árak javarészt az Intel processzora miatt pozicionáltak ilyen magasra, a helyzet a közeljövőben nem nagyon fog változni.

Az Intel egyébként éppen erre a problémára reagálva összerakott egy költségvetést, amelyből kiderült, hogy egy-egy ultrabook noteszgép átlagosan mennyibe kerül a gyártók számára, de természetesen a nagyközönséggel nem osztották meg a számítások részleteit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.