Hirdetés
. Hirdetés

Ütős a felhő

|

Az OpenStack Rockyra épülő felhőplatformjának friss, 9-es verzióját és alkalmazásszolgáltatási platformjának Cloud Foundry futtatókörnyezetet Kubernetes konténertechnológiával ötvöző új kiadását jelentette be éves konferenciáján a SUSE - immár a világ legnagyobb független, nyílt forráskódú vállalataként, miután frissen zárult kivásárlásával az EQT befektető társaság portfóliójába került.

Hirdetés

Huszonkilenc tőkealapjában mintegy 61 milliárd euró összértékű beruházást kezel a svéd EQT, a portfóliójába tartozó vállalatok körülbelül 110 ezer embert foglalkoztatnak Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban, éves összbevételük meghaladja a 19 milliárd eurót. A kaliforniai Micro Focus, a SUSE korábbi anyavállalata tavaly júliusban jelentette be, hogy 2,535 milliárd dollárért eladja a nyílt forráskódú szoftverszállítót, és a tranzakció idén márciusban zárult.

Nashville-ben április elején megtartott éves konferenciáján az immár független SUSE igyekezett arról meggyőzni ügyfeleit, partnereit és befektetőit, hogy minden eddiginél nagyobb fókusszal és jobb technológiai megoldásokkal, szolgáltatásokkal segíti a szervezetek digitális átalakulását. A SUSECON 2019 pódiumán debütált többek között a Cloud Application Platform 1.4-es verziója és a SUSE OpenStack Cloud 9, amely a nyílt forráskódú felhőinfrastruktúra-szoftver 18-as kiadására épül. OpenStack Rocky néven ismert változata a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a hálózatvirtualizáció és a peremhálózati megoldások infrastruktúrával szembeni igényeit kiszolgáló, több tucat új fejlesztést tartalmaz.

Hirdetés

Határátlépés
A SUSE technológiai és üzleti lendületét pénzügyi eredményei is tükrözik, bevételeit körülbelül 15 százalékkal növelte a 2018-as pénzügyi évben, így várhatóan átlépi velük - történetében először - a 400 millió dolláros határt. Jay Lyman, a 451 Research vezető elemzője szerint a független SUSE az operációs rendszerek piacán, ahol Linux disztribúciója a vezető opciók közé tartozik, továbbra is megtartja erős pozícióját, ugyanakkor nagyobb dinamikával ruházhat be többek között a felhőalapú alkalmazások és a DevOps feljövő területein. Bár korábbi anyavállalatai is támogatták ebben, a SUSE most jobb helyzetbe került ahhoz, hogy az eddigi sikereken és piacokon túl feltáruló újabb lehetőségeket is kiaknázza.

Nem várható változás ugyanakkor a SUSE termékeinek és szolgáltatásainak piacra vitelében.

- Az EQT akvizíció nem érinti a SUSE magyarországi jelenlétét, így a jövőben is a meglévő szervezeti formában biztosítjuk a SUSE megoldások kereskedelmi és marketingtámogatását - mondta lapunknak Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország üzletfejlesztési igazgatója. - Maguk a termékek és a hozzájuk kapcsolódó műszaki szolgáltatások pedig továbbra is a partnerek révén, illetve a hazai ügyfelek által már jól ismert terméktámogatási központon keresztül lesznek elérhetők.

Konténerben otthon
Nashville-i bemutatkozását követően már elérhető a SUSE Cloud Application Platform 1.4-es verziója, amely a Kubernetes és a Cloud Foundry technológiákat egyesítve egyszerűsíti a felhőalkalmazások kezelését. Az alkalmazásszolgáltatási platform új verziója - a nyílt forráskódú Eirini-projekt fejlesztésein keresztül - teljes egészében Kubernetes-natív architektúrában teszi elérhetővé a felhőalapú alkalmazásplatform Cloud Foundry Application Runtime (CFAR) futtatókörnyezetét.

Bár a Kubernetes de facto szabvánnyá vált a konténerezett alkalmazások automatizált bevezetésében, méretezésében és felügyeletében, a felhőre született alkalmazások fejlesztőinek eddig nem kínált szabványos modellt szoftvereik elkészítéséhez és bevezetéséhez. A hiányt pótló Eirini-projekt eredményeként a Cloud Foundry alkalmazásfuttató környezetével dolgozó fejlesztők a Kubernetest is ugyanúgy használhatják munkájukhoz, mint a Diego/Garden konténertechnológiát. A SUSE Cloud Application Platform 1.4-es verziójával a DevOps-csapatok így még jobban kiaknázhatják a széles körben elterjedt Kubernetes képességeit konténerezett, felhőalapú alkalmazásaik bevezetéséhez, az egyszerű és rugalmas, agilis szoftverszolgáltatáshoz.

Megkönnyíti az új CFAR-verzió az alkalmazásszolgáltatási platform többfelhős környezetekben használatát is azzal, hogy mostantól a Google Kubernetes Engine (GKE) menedzselt szolgáltatását is támogatja. A felhasználók így a nyilvános felhőkben (Amazon EKS, Azure AKS vagy GKE), házon belül a SUSE CaaS Platformmal együtt, valamint ezek kombinálásával, többfelhős környezetben is bevezethetik a SUSE Cloud Application Platformot.

A SUSE csatlakozott a Kubernetes hivatalos szolgáltató (Kubernetes Certified Service Provider, KCSP) partnereinek köréhez is. A KCSP-program tagjai garantáltan rendelkeznek a Kubernetes megfelelő támogatásához szükséges tapasztalatokkal, a SUSE Cloud Application Platform és SUSE CaaS Platform megoldásokat használó nagyvállalatok így biztosak lehetnek benne, hogy kiemelkedően magas szintű támogatást és szolgáltatást kapnak a nyílt forráskódú szoftverekhez.

Csupasz vas testre szabva
Áprilistól elérhető a SUSE nagyvállalati felhasználásra szánt OpenStack felhőplatformjának legújabb kiadása, a SUSE OpenStack Cloud 9 is, amely első ízben egyesíti a SUSE és a HPE felhőtechnológiáinak képességeit. Az OpenStack Rocky változatára épülő termék az új Cloud Lifecycle Manager segítségével egyszerűsíti a felhőszolgáltatások üzemeltetését, és zökkenőmentessé teszi az átállást a HPE Helion OpenStack rendszerekről.

Emelt szintű támogatást ad az OpenStack Cloud 9 az OpenStack Ironic megoldásához is, amellyel a vállalatok a csupasz vas (bare metal) szervereket könnyen beüzemelhetik és konfigurálhatják az adott feladatnak vagy felhasználási területnek megfelelően. Egyre fontosabbá váló képesség ez, mivel a vállalatok a peremhálózatokra, a gépi tanulásra és a hálózati funkciók virtualizálására építő használati esetek támogatása végett a virtuális gépek mellett elkezdték a konténereket is közvetlenül a csupasz vasra telepíteni. Az erőforrásokat a felhasználók - aRocky kiadásban szintén továbbfejlesztett - Ironic csupaszvas-hozzárendelő eszközzel könnyebben kezelhetik az ilyen hibrid környezetekben.

Kiemelkedik a konferencia további bejelentései közül, hogy mostantól - a nagyvállalati Linux rendszerek közül elsőként - a SUSE Linux Enterprise Server elérhető a Microsoft Azure felhőben futó SAP HANA Large Instances infrastruktúrához. Azure-környezetben a SUSE Linux Enterprise Server for SAP Applications egységes telepítési és felügyeleti képességeket, valamint speciális hardverkonfigurációs lehetőségeket ad a 0,5 terabájtnál nagyobb memóriát igénylő SAP HANA-feladatok végrehajtásához. A SUSE a Microsofttal együttműködve 60 terabájt memóriaméretig támogatja az SAP HANA környezetek üzletkritikus fontosságú szolgáltatásait az SAP alkalmazásokhoz optimalizált, stabil és megbízható SUSE Linux Enterprise Serveren keresztül.

Támogatja a SUSE a Cascade Lake kódnéven fejlesztett második generációs Intel Xeon Scalable processzorokat is. Januárban a SUSE volt az első nagyvállalati Linux-szállító, amely optimalizálta rendszerét az Intel Optane DC perzisztens, nem felejtő memóriával futtatott SAP HANA szolgáltatásokhoz. A második generációs Intel Xeon Scalable processzorokon, Intel Optane DC memóriával működő SUSE Linux Enterprise Serverrel a vállalatok jobban, gyorsabban és rugalmasabban, kisebb infrastrukturális és felügyeleti költségek mellett kezelhetik és hasznosíthatják mind nagyobbra gyarapodó adatvagyonukat. A támogatás a SUSE Linux Enterprise 15-ös verziójában és a 12-es verzió 4-es szervizcsomagjában is megjelent.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.