Hirdetés
. Hirdetés

Útra kész a Masat-1

|

Február 9-én útjára bocsátják Magyarország első műholdját.

Hirdetés

Több hasonló műholddal közösen, az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétáján 2012. február 9-én Föld körüli pályára állítják a Masat-1-et. Az új típusú hordozórakéta az egyenlítő közelében fekvő Francia Guyana-n található Kourou európai űrközpontjából startol, amennyiben műszaki vagy természeti okok nem hiúsítják meg a fellövést.

Az első magyar műhold a Műegyetem Elektronikus Eszközök
Tanszéke, valamint Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéke, továbbá Űrkutató Csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak összefogásával, szponzori támogatással született meg.

A fellövésre előreláthatólag helyi idő szerint 7 és 9 óra között, azaz magyar idő szerint 11 és 13 óra között kerül sor. A felbocsátás előtt három és fél perccel minden rendszer startra kész, megkezdődik a visszaszámlálás, majd az indítást követően több rakétafokozat emeli magasba és állítja pályára a hasznos terhet. Az egész művelet alig több mint 70 percig tart. A sikeres pályára állás után körülbelül 5 órával a Masat-1 Magyarország fölé ér.

Az elsősorban oktatási célokat szolgáló Masat-1 kisméretű, úgynevezett pikoszatellit; az építés alapjául szolgáló szabvány miatt CubeSat-nak is nevezik (méretek: 10x10x10 cm; tömeg: 1 kg; bemeneti teljesítmény: 1,2-2,2 watt). Pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a műegyetemi csapat által erre a célra kialakított földi vevőállomásra továbbít. A fedélzeten elhelyeztek egy fél-aktív mágneses stabilizáló rendszert, aminek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.