Hirdetés
. Hirdetés

Üzen a hűtő: hozz tejet!

|

A jövő háztartási, közlekedési eszközei digitálisan élő világgal veszik majd körül az embert. Javításért könyörgő mosógépet, automatikusan leeresztett redőnyöket, egymást és a felhasználót is monitorozó rendszereket vizionálnak a jövőkutatók.

Hirdetés

Cikksorozatunkban a jelen technikai fejlődését alapul véve keressük a választ arra, hogyan fog kinézni a jövő. A Network World segítségével megpróbáljuk kitalálni, milyen lesz az Internet, miként fogunk kommunikálni egymással, mekkora teljesítményre lesznek képesek a negyed évszázaddal későbbi számítógépek. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekes időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, ezúttal mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

szenzorok érzékelők
szenzorok érzékelők

Érzékelők mindenhol
Már napjainkban is szinte biztosan található egy tetszőlegesen kiválasztott termékben elektronika. A jövőben ez még inkább jellemző lesz, ruháinkba, bútorainkba, és más, eddig még meg nem hódított területekre is beköltözik a digitális világ. Ezek azonban nem önálló entitásként fognak létezni, hanem közös kis világot létrehozva, egyfajta digitális bioszférát alkotnak majd - elsősorban szenzoraiknak köszönhetően. Utóbbiak révén ugyanis képesek érzékelni környezetük egyes paramétereit, melyek függvényében megváltoztatják működésüket, online kommunikálnak a felhasználóval vagy más eszközökkel.

Nézzünk néhány példát! Nincs többé elmulasztott (kötelező) szerviz, gépjárművünk automatikusan lejelenti a márkaképviseletnek, ha megérett például egy olajcserére. A riasztóval ellátott otthonok, irodák már ma is tartalmaznak mozgásérzékelőt, ezek a jövőben még „intelligensebbé" válnak, képesek lesznek a rájuk épülő rendszerek önműködően változtatni a világítást, a hűtést/fűtést, sőt, akár még a mentőket is felhívhatják, ha az otthon levők rendellenes viselkedését detektálják. A hűtők nem csak azt érzékelik majd automatikusan, ha hiány mutatkozik valamely élelmiszerből, hanem arra is figyelmeztethetnek, ha a bennük tárolt ételek egyikének szavatossága lejárt.

„Olyan új dolgok tízmilliárdjai születnek meg hamarosan, melyek az ember kiiktatásával egymás között kommunikálnak, de igény szerint a felhasználóval is felveszik autonóm módon a kapcsolatot. „Túl meleg van!", „Javításra szorulok!" - ilyen, és ehhez hasonló rövid üzeneteket küldenek majd" - állítja a Telcordia fejlett technológiai megoldásokért felelős részlegének vezető alelnöke, Marek Rusinkiewicz. Hamarosan tényleg szükség lesz C3PO-ra, a párologtatók bináris nyelvének megfejtéséhez? Vagy elég lett volna, ha az aranyszínű robot ért C#-ul?

Noha George Lucas trilógiájában szó sem esik globális hálózatról, ma már logikusnak tűnik, hogy a nagy közös tudástérhez nem csak emberek, hanem automatizált gépek is hozzáférnek. Jelenleg ezek száma néhány milliárd körül alakul, de 2020-ra - többek között az IPv6-nak is köszönhetően - már 50 milliárd ilyen eszköz vesz majd körbe bennünket, állítja Evans. Sőt, nem csak az élettelen tárgyak, de az alsóbbrendű élőlények is internetezni fognak. Természetesen nem keres majd magának társat online a barackfa (arra ott vannak a jól bevált méhek), de a bőrük vagy kérgük alá beadott injekcióval olyan szenzorok juttathatók az élőlényekbe, melyek monitorozási célokból felhasználhatók.

Az tehát a 2036-ban húszas éveit taposó leendő generációnak (akik mostanában sírnak fel először a szülőszobákban) egyáltalán nem lesz meglepő, ha a szőlőszüret idejét nem az évszakok állása vagy az aktuális időjárásra alapuló emberi becslés határozza meg. Ehelyett maga a szőlő „szól" a gazdának, hogy ideje nekilátni a betakarításnak...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.