Hirdetés
. Hirdetés

Vállalati szuper-portált fejlesztettek

|

Vállalati „szuperalkalmazásként” használható web2.0-ás portálmegoldást mutatott be a Polygon Informatikai Kft.

Hirdetés

A portál két éves együttműködés és fejlesztés eredményeként jött létre, amelyben a Polygon, valamint a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékének munkatársai és hallgatói vettek részt. A fejlesztés az IBM WebSphere portál-technológiájára épül, amelynek mára a világon minden hatodik ember a felhasználója. Globálisan a tíz legnagyobb bank, a tizenkét legnagyobb telekommunikációs és az ötven legnagyobb egészségügyi vállalat, továbbá mintegy ötszáz kormányzati intézmény is ezzel dolgozik – derül ki az IBM adataiból.

 A nyílt szabványokra épített WepSphere portál egy keretrendszer, amelyet szerepkör, helyszín, célok és feladatok szerinti alkalmazásokkal lehet feltölteni. A Polygon és az egyetem fejlesztésének eredményeként nemcsak a kommunikációt segítő „webkettes” eszközök (RSS, chat, wiki stb.), hanem bármilyen más, vállalatnál használt alkalmazás úgynevezett „portletként” integrálható a portálba. Ezzel egy vállalati „szuperalkalmazás” jön létre, amely egyetlen webes felületen jeleníti meg a vállalati információkat, folyamatokat, kapcsolatokat, alkalmazásokat.

Ez egyrészt lehetővé teszi a munkatársak számára, hogy egyetlen böngészőn keresztül bármikor, bárhonnan elérhessék a munkájukhoz szükséges alkalmazásokat, vagy akár azok csak egy szeletét. Másrészt a ma még jellemzően öt-tíz különböző ablakban futó alkalmazásainkat a portál egyetlen áttekintő felületen jeleníti meg, legyen az akár zárt (pl. IBM, Microsoft), vagy a nyílt forráskódú világból érkező (Google, Skype), akár saját fejlesztésű vállalati alkalmazás. A portál egyszerre munkaeszköz és folyamatos kapcsolattartási lehetőséget nyújtó kommunikációs felület a felhasználó számára.

Egy nagyobb vállalatnál több tucatnyi, de akár száz alkalmazás portálba ágyazása is igényként vetődhet fel, amelyek a felhasználók számával megszorozva jelentős jogosultságkezelői, vezérlői és kontrollfeladat elé állítja a szervezetet. A fejlesztők ennek menedzselésére a szuper-portál mellé illesztették a Polygon ORG5 elnevezésű jogosultságkezelő rendszerét, amely így a munkavégzéshez szükségtelen, nem kívánt felhasználási módok, mint például a haszontalan csevegés, netezés megakadályozásáról és a biztonságról is gondoskodik. A program többszintű szelekciót tesz lehetővé, akár munkacsoportonként, akár felhasználónként eltérő igényeket is képes támogatni.

Szintén közös fejlesztés az új céges portálhoz kapcsolódó projektkövető rendszer. Az ORG5 adatbázis szolgáltatásokhoz, saját mikroalkalmazásokhoz, levelező, naptár rendszerekhez integrált szoftver előnye más projekttámogató megoldásokhoz képest, hogy átfogó képet ad a konkrét munkáról (dokumentumok, kód, megbeszélések, vélemények), a konkrét erőforrásokról (a felhasznált időmennyiség), és a projekt állapotáról is (határidők, mérföldkövek, hibajegyek). A működtetés során a lazán csatolt alkalmazások kicserélik egymással a szükséges adatokat.

A portálfejlesztés költségei eddig mintegy 40 millió forintot tettek ki, a megelőző fejlesztésekre pedig ennek többszörösét fordították.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.