Hirdetés
. Hirdetés

Van gépe, de nem használja az orvos

|

Egy uniós felmérés szerint a magyar általános orvosok a számítógép bekapcsolásáig az EU élmezőnyében vannak.

Hirdetés

Az Európai Bizottság megrendelésére jelentés készült az infokommunikációs technológiák használatáról és elterjedtségéről. Az internetet az európai orvosok durván 70 százaléka használja, közülük pedig konzultációs célokra 66 százalék vesz igénybe számítógépet. Az országok között jelentős eltérések vannak: a szélessávú internet elterjedtsége az általános orvosok körében Dániában a legmagasabb (91 százalékos), Romániában a legalacsonyabb (5 százalékos). Az európai orvosok egyre nagyobb része tárolja és osztja meg elektronikus úton a páciensek adatait, például laboreredményeit. A beszámoló azonban felhívja a figyelmet azokra a területekre is, amelyeken az orvosok jobban kihasználhatnák az infokommunikációs technológiák nyújtotta lehetőségeket. Ilyen például a telemonitoring - a betegek távfelügyelete -, az elektronikus gyógyszerfelírás és a határon átnyúló orvosi szolgáltatások.

A páciensek adminisztratív adatait az általános orvosi rendelők 80 százalékában tárolják elektronikus formában: ezeknek 92 százalékában elektronikusan tárolják a diagnózisra és gyógyszeres kezelésre vonatkozó adatokat is, 35 százalékukban pedig szintén ezt a tárolási módot alkalmazzák a röntgenfelvételek esetében. A laboratóriumok az európai orvosoknak gyakran továbbítják elektronikus úton az adatokat (40 százalék), egyéb egészségügyi központok esetében azonban az adatcsere említett formája kevésbé gyakori (10 százalék).

Az elektronikus gyógyszerfelírást az Unió általános orvosainak csupán 6 százaléka alkalmazza. Széles körben csupán három tagországban élnek vele: Dániában (97 százalék), Hollandiában (71 százalék) és Svédországban (81 százalék). A telemonitoringot - mely lehetővé teszi az orvos számára, hogy távolról kövesse nyomon a betegség lefolyását, illetve krónikus betegségeknél távolról folytassa a kezelést -, csupán három országban alkalmazzák: Svédországban (ahol az orvosok 9 százaléka nyújt telemonitoring szolgáltatást), valamint Hollandiában és Izlandon (itt a részarányuk mintegy 3-3 százalék). Szintén ritka a páciensekre vonatkozó adatok határon átnyúló megosztása, amit az Unió általános orvosainak csupán 1 százaléka végez, és amelynek elterjedtsége Hollandiában a legmagasabb (5 százalék).

A magyar általános orvosok 100 százaléka használ számítógépet, és ezzel Észtországgal, Finnországgal, valamint Svédországgal együtt Európa csúcsmezőnyében van az ország. Ám a számítógép bekapcsolása után már nem ilyen imponálóak az adatok: az internethasználat csak 49 százalékos, vagyis jóval az európai átlag alatti. A szélessávú internethasználat aránya (36 százalék) szintén jócskán elmarad az európai átlagtól. Még nagyobb Magyarországon a leszakadás az európai mezőnytől a laboreredmények elektronikus továbbítása terén: ez a 40 százalékos európai átlag helyett Magyarországon csak 12 százalékos gyakoriságú.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.