Hirdetés
. Hirdetés

Védi a környezetet az Apple?

|

Míg előző cikkünkben inkább osztottuk az almás vállalatot, ezúttal az érem másik oldalát mutatjuk meg.

Hirdetés

Green I

Korábban írtunk az Apple tevékenysége miatt létrejövő környezetszennyezésről, melyben inkább a „sötét oldalnak” adtunk helyt. Úgy korrekt, hogy a vállalat mellett szóló számokat is közzétesszük; vágjunk tehát bele, lássuk, mit tesz az Apple a környezet védelméért!

Noha tény, hogy a vállalat maga nem gyártja, hanem a távol-keleten gyártatja saját termékeit, mégis jelentős befolyása van arra, hogy ezek mennyire szennyezik a környezetet. Állítása szerint sokat tesznek a káros, üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának megfékezéséért. Például az Apple TV 2007-es modelljéhez képest a legfrissebb változat létrehozásakor 90 százalékkal kevesebb széndioxid szabadul fel. Az 1998-as eredeti iMac-hez viszonyítva a tavalyi modell 50 százalékkal kisebb CO2 terhelést jelent a környezet számára. Hasonló eredményt értek el a Mac Mini esetében is, melynél a 2007-es debütálás óta ugyanannak a terméknek a frissebb változata már jelentősen kevesebb széndioxid kibocsátással születik meg: a tavaly megjelent példányok ezen paramétere az eredeti előállításához szükséges mennyiség 52 százalékára mérséklődött. Még az iPad második generációja is környezetbarátabbá vált: a tabletpiacot robbantó elődhöz képest 5 százalékkal kevesebb üvegházhatást okozó gáz légkörbe engedésével jár a táblagép legyártása (a legújabb, harmadik generációs iPadről még nem érkezett hasonló információ).

Hogyan lehet lefaragni a káros anyagok kibocsátását?

Az Apple becslései szerint a gyártás „csupán” a teljes szennyezés 61 százalékáért felel, a többi olyan tényezőkből jön össze, mint például a szállítás. Éppen ezért a Steve Jobs alapította vállalat komoly energiákat mozgósított a csomagolás kompaktabbá tétele érdekében, így ugyanakkora szállítási kapacitással több termék utaztatható (persze az ideális az lenne, ha minél kevesebbet kellene szállítani, vagyis a termékek a fogyasztókhoz jóval közelebb kerülnének előállításra). A vállalat egy mérőszámot is megadott, bizonyítandó elkötelezettségét a green IT mellett: az iPhone csomagolása 2007 és 2011 között 42 százalékkal csökkent.

Figyelmet fordít az alkalmazottak közlekedésére is a cég; állítása szerint a saját, Commute Alternatives programjában részt vevő dolgozók száma 61 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Az így utazók többek között az Apple biodízelt égető transzferbuszain ülve jutnak el munkahelyükre, mely járművek több mint 1100 ember közlekedését segítik naponta, anélkül, hogy jelentős mértékben növelnék a kőolaj-alapú energiafelhasználást.

Minden apróság számít, tűnik ki a vállalat beszámolójából. 2011-ben megszüntették a Mac-ekhez készített rendszerhelyreállító DVD-k alkalmazását, illetve már 100 százalékig újrahasznosított papírból készítik az iTunes ajándékkártyákat, és ide sorolja az almás cég a Mac App Store megnyitását is. Ennek használatával ugyanis szükségtelenné válik a szoftver fizikai megjelenése (eliminálva az előállítási, csomagolási, szállítási terheket), azt távoli szerverekről megvásárolva/letöltve szerezhetik be a felhasználók.

Ugyanakkor az ehhez szükséges szerverközpontok is energiát fogyasztanak, tovább terhelve a vállalat „karbonlábnyomát”. Az észak-kaliforniai Maidenben létrehozott központ mindazonáltal megfelel a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) platina minősítésének, ami azt jelenti, hogy az energiahatékonyságot mutató 100 pontos skálán 80 pontot kapott az épület, melyet az Apple tovább kíván „zöldíteni” azzal, hogy megújuló energiaforrásokat is igénybe tervez venni a jövőben. Többek között az USA legnagyobb, végfelhasználó által tulajdonolt napcella-telep létrehozásával.

Nehézfémek

A fentieken túl - fogyasztói nyomásra - komoly figyelmet fordít az Apple a környezetszennyező és/vagy emberre ártalmas anyagok mennyiségének csökkentésére, kiváltására. Termékei mára mentessé váltak a PVC-től, az arzéntól, a higanytól, az ólomtól és a BFR-ektől (brominált égéskésleltető anyagok). Ennek is köszönhetően a Greenpeace tavaly novemberben kiadott Guide to Greener Electronics jelentésében, melyben számos elektronikai vállalatot minősített környezetvédelmi szempontok alapján, negyediknek hozta ki az Apple-t, a HP, a Dell és a Nokia után, noha a tény tény maradt: még mindig van mit tenni a zöld informatika területén.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.