Hirdetés
. Hirdetés

Véget érhet a Microsoft-Waledac csata

|

A bíróság törvényesnek minősítette a szoftvercég új botnet-gyilkos módszerét.

Hirdetés

"Nyugodj békében Waledac" - címmel egy bejegyzést tettek közzé a Microsoft biztonsági szakértői a redmondi szoftvercég hivatalos blogján, megelőlegezve az egyik leggyűlöltebb botnet halálát. A Waledac ugyanis már hosszú idő óta tüske a Microsoft szemében, amely naponta több mint 1,5 milliárd kéretlen levelet postáz a fertőzött zombi gép hálózatán keresztül.

 

 



A redmondi szoftvercég ezért februárban kidolgozott egy módszert, amellyel véleményük szerint felszámolható a spammer botnet. Az "Operation b49" akció során ugyanis a Microsoft megpróbálja megszüntetni a kommunikációt a zombi sereg és az azokat irányító bűnözők között, átvéve a kapcsolatot jelentő 276 domain címet (például a discountfreesms.com-ot). Így a spammerek nem lesznek képesek utasítani katonáikat, amely a redmondi szoftvercég reményei szerint egyet jelent majd a Waledac botnet halálával.

Mivel egy teljesen új módszerről van szó, ezért a Microsoft még februárban a törvényszék jóváhagyását kérte, hogy akciója teljes mértékben megfelelhessen a hatályos szabályoknak. A bíróság a tegnapi napon zöld utat adott a redmondi szoftvercég kezdeményezésének, így az megteheti a szükséges lépéseket, hogy a kommunikációs csatornaként szolgáló webcímek felett átvehesse az irányítást. Kivéve, ha azt a védelem 14 napon belül megfellebbezi. "Örömmel jelentem be, hogy a beadványunk sikeres volt, így azonnal felvettük a kapcsolatot az internetszolgáltatókkal (ISP) és az IT-védelemért felelős CERT (Computer Emergency Response Team) szervezetekkel, hogy a felhasználók gépeit minél hamarabb megszabadíthassuk a Waledac fertőzéstől" - írta a döntés kapcsán Richard Boscovich, a Microsoft digitális bűnözés osztályának vezetője.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.