Hirdetés
. Hirdetés

Véletlenül felfedeztek egy elmeszerűen emlékező anyagot

|

Nemcsak az első fázisátalakulást tudja feleleveníteni, hanem előre jelzi a következőt is.

Hirdetés

A tudósok megtalálták a valaha volt első olyan anyagot, amely képes "emlékezni" a testi ingerek egész történelmére, akárcsak egy elme. A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatócsoportja az elektronikában használt vanádium-dioxid (VO2) részleges átmeneteinek kutatása közben bukkant a kiemelkedő tulajdonságra.

Mohammad Samizadeh Nikoo, az intézmény kutatója azt próbálta meghatározni, hogy mennyi idő alatt megy át a VO2 egyik állapotból a másikba, azonban hamar rájött, hogy egy eddig soha nem látott dolog történik, amikor elektromos áramot használnak. "Az áram végighaladt az anyagon, követett egy utat, amíg a másik oldalon ki nem lépett. Ahogy az áram felmelegítette a mintát, a VO2 állapotváltozásra késztette. Miután pedig az áram elhaladt, az anyag visszatért a kiindulási állapotába" - mondta a NewsNCR szerint.

Hirdetés

Miután a kísérlet során egy második elektromos jelet is felhasználtak, a kutató észrevette, hogy az anyag állapotváltoztatásához szükséges idő egyenesen módon összefügghet az anyaggal kapcsolatos historikus eseményekkel.

"Úgy tűnt, hogy a VO2 "emlékszik" az első fázisátalakulásra, és előre jelzi a következőt. Nem számítottunk ilyen memóriahatásra, és ennek semmi köze az elektronikus állapotokhoz, hanem inkább az anyag fizikai szerkezetéhez. Ez egy újszerű felfedezés: egyetlen más anyag sem viselkedik így" - közölte Elison Matiol, a kutatást felügyelő professzor az EPFL híroldalán.

A felfedezésnek fontos következményei lehetnek az elektronikai fejlesztésekre, amelyek a számítások elvégzésében a memóriától függenek. Azzal, hogy a reminiszcencia hatás az anyag belső tulajdonsága, a kutatók szerint javulhat az elektronika működési képessége, sebessége és végső soron miniatürizálhatósága. Az elemzést részletező vizsgálatot a Nature Electronics című tudományos folyóirat közölte.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.