Hirdetés
. Hirdetés

Versenyellenes magatartás az ebook piacon?

|

Az Európai Bizottság versenyügyi hivatala az EU trösztellenes szabályainak megsértésével kapcsolatban vizsgálódik az Apple és öt másik könyvkiadással foglalkozó vállalat ellen.

Hirdetés

A nyomozás fókuszában az Apple mellett öt másik cég is szerepel: a Hachette Livre, a HarperCollins, a Simon & Schuster, a Penguin valamint a Macmillan.

Háttérsztori

Mielőtt az Apple iBookstore-ja megnyílt volna, bevett gyakorlat volt, hogy az ebookokat a kiadók nagykereskedelmi áron értékesítették a kiskereskedőknek, akik ezeket tetszőlegesen értékesítették tovább vásárlóiknak. Az üzlet mindenkinek jó volt: a kis- és a nagykereskedő megosztozott a bevételen, a vásárló pedig hozzájutott a megvásárolni kívánt könyvekhez.

Az időközben a piacra lépett Amazonnak az iPad megjelenésekor - vásárlói megőrzése érdekében - árleszállításokkal kellett vonzóbbá tennie saját szolgáltatásait.

Az EU közleményében a Bizottság aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy ez a megegyezés sértheti az EU trösztellenes szabályait. A cégek természetesen együttműködnek majd a hatóságokkal, de a Macmillan tulajdonosa visszautasította az őt ért vádakat.

A DOJ is vizsgálódik

Ha mindez nem lenne elég, Sharis Pozennek köszönhetően - aki az Amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) antitröszt részlegének helyettes államügyésze - a DOJ is foglalkozik az üggyel, és benéz az illetékes cégek szoknyája mögé. A DOJ szóvivője mindenesetre elutasította azt a feltevést, mely szerint a vizsgálat középpontjában az Apple állna, és azt is elmondta, hogy az Amerikai Igazságügyi Minisztérium az EU-val és a helyettes államügyésszel közösen dolgoznak a megoldáson.

Az Apple az üggyel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.