Hirdetés
. Hirdetés

Versenyjogi per az Apple ellen

|

A Microsoft elleni per után az EU az Apple ellen fordul. Az iTunes zenei bolt miatt vizsgálják a céget.

Hirdetés

Habár az EU tisztviselői igyekeznek csillapítani azon aggályokat, melyek szerint a Microsoft-per precedenst teremthet, az EU versenyjogi hivatalának intézkedései mást sugallnak. A szabályozói testület most az Apple felé fordult, konkrétan azt nehezményezi, hogy a felhasználók csak az adott országra érvényes iTunes szoftver változata segítségével vásárolhatnak az online zeneboltban az adott országban, illetve az is szemet szúrt, hogy az árak nem egységesek, hanem országonként változnak. Az EU nemcsak az Apple-t hanem négy zenekiadó társát (EMI, Sony BMG, Warner Music Group és Universal Music) is meghallgatja szeptember 19-én Brüsszelben, a kihallgatás két napig tart.

Szakértők szerint az Apple megúszhatja a trösztellenes vizsgálatot. Amikor árképzésbeli különbségek miatt vizsgálnak egy céget, tipikusan két dolgot vizsgál a hatóság. Az árakat azért tarthatja magasan egy adott cég egy országban, mert ott nincs versenytársa és azért alacsonyabban egy másikban, mert ott erőteljes a verseny. Az árak azonban a vásárolói erő miatt is változhatnak: például Németországban azért drágább egy iTunes dal mint Portugáliában, mert a németeknek nagyobb a vásárlóereje mint a portugáloknak. Ha az utóbbi eset lesz igaz az Apple zeneboltnál, akkor ezt a hatóságok nem tartják versenyügyi problémának és nem is büntetik.

Ami azonban különbözik az Apple és a Microsoft eljárás között az az, hogy az EU nem tartja meghatározó, domináns szereplőnek az Apple-t a zeneboltok piacán, mint ahogy dominánsnak tartotta a Microsoftot az operációs rendszerek területén. A Microsoft jogi szakértője szerint az Apple domináns a digitális zenepiacon, 70 százalék körüli részesedéssel.

Neelie Kroes EU versenyjogi biztos nemcsak az Apple-t nézte ki magának potenciális trösztellenes bűnbaknak, a chipgyártó Rambus és Intel és a Quallcomm is a célkeresztben van.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.