Hirdetés
. Hirdetés

Vidám kalózok - jogi esetek

|

A Pirate Bay nevű torrentkereső üzemeltetőinek három perrel is szembe kell nézniük még az idén, de egyik miatt sem aggódnak. Mi a közös Prince-ben, az IFPI-ben és egy svéd ügyészben?

Hirdetés

A thepiratebay.org üzemeltetőinek több jogi kihívással is szembe kell néznie még szilveszter előtt. A legfenyegetőbb talán a háromból Hakan Roswall svéd ügyész szándéka, hogy vádat emel a torrentkereső üzemeltetői ellen. Roswall a svéd IDG-nek Peter Sunde szóvivőt és rendszeradminisztrátort és Carl Lundtrömöt, a svéd politika extrém karakterét nevezte meg. Lundström kapcsolata a Pirate Bayjel meglehetősen lazának nevezhető. A hosting cége egyszer felajánlott szolgáltatást a Pirate Baynek a múltban, de ez is leginkább csak annak köszönhető, hogy a PB alapítója valamikor a cégénél dolgozott. Viszont, hogy pontosan mivel akarják megvádolni a PB-el kapcsolatban állókat, még nem derült ki.

Nem tűnik úgy, hogy a PB a csizmájába izzadt volna ijedtében. A csapat már régebben nyilvánosságra hozta az álláspontját, miszerint nem hiszik, hogy bármi lenne Roswall jogi fenyegetéseinek hátterében, mellyel már egy ideje próbál rájuk ijeszteni. Részben mivel már több mint egy éve annak, hogy a svéd rendőrség rajtaütött az oldalon és számos szerverüket lefoglalta, de semmiféle illegális tartalmat nem tudtak felmutatni azóta sem. Peter Sunde azt nyilatkozta: "Teljesen biztos vagyok benne, hogy nyerni fogunk és számítottam rá, hogy ez [miszerint vádat emelnek ellene majd valamiért] bekövetkezik. Roswall nagyon elfogult ember ezért örülök, hogy a bíróság dönt majd, ahelyett hogy hagynák a magánéletemben vájkálni, mindenféle világos ok nélkül. Tulajdonképpen ez az egész nagyon vicces." A PB üzemeltetői ragaszkodnak azon álláspontjukhoz, hogy az oldal nem tesz közzé semmiféle tartalmat, sem legálisan, sem illegálisat - kizárólag keresőmotorként működik, mely torrent állományok közt keres.

A svéd ügyész esete csupán a legfrissebb a PB-vel kapcsolatos események közül. A hónap elején a művész, akit korábban Prince-nek hívtak, de egy ideje egy megnevezhetetlen szimbólummal azonosítja magát beváltani igyekszik fenyegetését, hogy elbánik azokkal az oldalakkal, amelyek hostolják, vagy megkönnyítik zenéje illegális kópiáinak megtalálását - beleértve a PB-t és a YouTube-ot. A művész felfogadta a Web Sheriffet, hogy bizonyítékok gyűjtésével segítse pereit. John Giacobbi a Web Sheriff elnöke úgy nyilatkozott, hogy Prince nem csak a PB-t, de a rajta hirdetőket is perbe akarja fogni, mivel állítólag a PB havi 70 000 dolláros hirdetési bevételre tesz szert.

Végül a harc változatlanul fennáll a PB és az International Federation of the Phonographic Industry (A Hanglemezipar Nemzetközi Szövetsége) közt. Ugyanis a IFPI azt állítja, hogy a PB illegálisan szerezte meg az ifpi.com -ot és emiatt panaszt tett a World Intellectual Property Organization-nél. (Szellemi Tulajdon Világszervezet) Az Egyesült Királyságban székelő IFPI elfelejtette meghosszabbítani oldalának régi domainnév regisztrációját, így arra lecsapott a PB és az alábbi képen látható tartalmat helyezte el ott.

ifpi.jpg
Így néz ki most az ifpi.com. A szerzői jogvédőknek nincs humorérzékük, ez tény

Sunde kétségét fejezte ki az ügyben, hogy a WIPO fair módon tudná rendezni a konfliktust, lévén a WIPO partnere az IFPI-nek.

Az eseménydús 2007-es év után - talán emlékszünk a saját kalózsziget vásárlásának ügyére is - úgy fest nem kevésbé mozgalmas 2008 vár a Pirate Bay üzemeltetőire.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.