Hirdetés
. Hirdetés

Világ mobilgyártói, zöldüljetek!

|

A múlt heti Mobil Világkongresszuson bemutatott környezetkímélő technológiák közül szemezgettünk.

Hirdetés

Rob Conway, a GSM Szövetség elnöke vitaindító beszédében a legfontosabb témák között említette a környezetvédelmet: lényegesnek tartja, hogy az egész iparág tegyen az energiafogyasztás csökkentéséért és a megújuló erőforrások, az újrahasznosítás támogatásáért. A GSM Szövetség fejlesztési alapján keresztül számos környezetvédő technológiát támogat, köztük egy újrahasznosított növényi olajjal működő generátort, melyet az Ericsson fejleszt.

Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia elnök-vezérigazgatója elismerte, hogy a jelenlegi termékfejlesztési módszereiken minél előbb változtatniuk kell, majd bemutatta a Remade koncepciótelefont. Ez főként újrahasznosított anyagokból készült, és kevesebb energiát igényel mind előállítás, mind működés közben, mint a jelenlegi telefonok. A készülék háza alumínium italos dobozokból, a billentyűzet gumibevonata használt autógumikból, más alkatrészek pedig műanyagpalackokból készültek. (A finn gyártó már korábban is mutatott be környezetbarát koncepciómodellt Eco Sensor néven.)

nokiaremade.jpg

Nokia Remade


Wang Jianzhou, a China Mobile elnöke kifejtette, hogy vállalatuk elkötelezett az ügy mellett: évente 57 000 köbméternyi fát terveznek megkímélni egyszerűbb csomagolási technikák alkalmazásával. Emellett annak is keresik a módját, hogyan lehetne csökkenteni a vállalat hálózatában lévő 300 ezer adótorony energiafelhasználást.

Ez utóbbi problémára akár az Ericsson új fejlesztése is megoldást jelenthet. A vállalat a kongresszuson egy olyan adótorony makettjével jelent meg, amely ötven százalékkal kevesebb energiát hasnál, mint a szabványos tornyok.

A jelenlegi adótornyokban az erősítőket a földön elhelyezett fülkékben tárolják, az antennák pedig a fémszerkezet tetején kapnak helyet. Az erősítőt és az antennát összekötő kábelek viszont a jel körülbelül fele elveszítik, és sok energiát emésztenek fel a légkondicionáló egységek is, amelyek a fülkében található eszközök túlmelegedését akadályozzák meg.

Az Ericsson megoldásában az elektronikus eszközöket egy betoncsőből kialakított szerkezet tetejére, körülbelül 40 méteres magasságban helyezik el, ventilátorokkal körülvéve. Így az erősítő közelebb kerül az antennákhoz, tehát kevesebb energia és jel vész el a kábelekben. A torony úgy működik, mint egy kémény, a felemelkedő levegő hűti az elektronikát, és nincs szükség légkondicionálásra.

A tornyot meleg éghajlatú országokra tervezték, és kis módosításokkal külső áramforrás nélkül is működhet, ugyanis napfényes területeken a tornyot napelemekkel lehet borítani. Az Ericsson már épített egy ilyen jellegű tornyot a svédországbeli Kista mellett, a központjuk közelében. A vállalat képviselői szerint olyan országokban keresnek helyi gyártó partnereket, ahol hasznosítani lehetne a konstrukciót.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.