Hirdetés
. Hirdetés

Villanykörte game over: 09. 01.

|

Szeptember 1-jétől az energiafogyasztás szempontjából nem hatékony fényforrások fokozatosan eltűnnek az Európai Unió piacáról.

Hirdetés

Világszinten a felhasznált elektromos energia 19 százalékát világításra fordítjuk. Jó hír, hogy a jelenlegi technológiák alkalmazásával akár 40 százalékos megtakarítás is elérhető ezen a téren. Ez évente 106 milliárd dollárt vonna le a villanyszámlából és 550 millió tonnával csökkentené a széndioxid-kibocsátást. A rossz hír az, hogy a gyakorlat ettől messze elmarad.

A világítástechnika környezettudatosabb felhasználása érdekében az Európa Parlament Szabályozó Bizottsága 2008. szeptember 8-án megszavazta a 2005/31/EC direktívát, melynek értelmében az Európai Unión belül 2009. szeptember 1-jétől kezdve több lépcsőben betiltják a kevésbé hatékony fényforrások gyártását és értékesítését.

Először a 100 wattos, valamint az opálfényű és a festett izzók tűnnek el a boltok polcairól - az irányított fényű izzólámpák és az infralámpák kivételével. Jövőre a 75, majd a 60 és a 40 wattos izzók is hasonló sorsa jutnak. A vonalizzók az ütemezés szerint 2013-ban hunynak majd ki, de a várakozások szerint ezeket addigra egyébként is kiváltják a fénykibocsátó diódákat tartalmazó LED lámpák.

philipsfeny.jpg

Rejtett világítás LED lámpákkal

A Philips számításai szerint például az otthoni világítás energiahatékony megoldásával Európában évente 10 milliárd euró energiaköltség takarítható meg, illetve 25 millió tonnával csökkenthető a széndioxid-kibocsátás - hangzott el a gyártó magyar leányvállalata által szervezett mai sajtóbeszélgetésen.

Mostanáig azonban a környezettudatos fogyasztói magatartás nagyon eltérő mértékben honosodott meg az egyes tagállamokban, amit a következő példa is tükröz. Egy háztartásban átlagosan 26 fényforrás található. Míg egy német otthonban ezeknek mindössze 40 százaléka hagyományos izzó, addig Magyarországon ez az arány egyelőre közel száz százalékos. Pedig egyetlen izzó energiahatékony lámpára cserélésével a háztartás éves szinten 3000 forintot takaríthatna meg.

Az ilyen világítástechnikai megoldások gyorsabb térnyeréséhez ezért a tiltó rendelkezések mellett a környezettudatos szemléletet erősítő, valamint az energiahatékony termékeket ismertető, széles körű kommunikációra is szükség lesz.

A Philips pénzügyi adatain ugyanakkor lemérhető, hogy az átállás kétséget kizáróan megkezdődött. A gyártó bevételeinek 30 százalékát (tavalyi adat szerint 7,1 milliárd eurót) a professzionális, valamint a lakossági piacra szánt világítástechnikai megoldások adják. Ezen belül a zöld technológiákat képviselő termékek - a LED és a halogén lámpák, valamint a kompakt fénycsövek - forgalma 2003 óta látványos ütemben nő, részesedésük a portfólión belül idén 25 százalék lesz. A Philips ezt az arányt 2012-re 30 százalékra kívánja növelni, amikor a tervek szerint már évi 1 milliárd eurót fog költeni az energiahatékony világítástechnikai megoldások fejlesztésére.

A PC World idén ősszel is megrendezi a Green IT konferenciát (a tavalyi előadások összefoglalói itt),  a tervezett témák között természetesen szerepel az irodai környezetvédelem témája is.

A hír a Computerworld.hu cikkeként jelent meg.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.