Hirdetés
. Hirdetés

Virtuális okmányirodával a jobb közigazgatásért

|

A Fujitsu Technology Solutions Kft. és a Corvinus Egyetem megállapodásának révén olyan magas színvonalú oktatóterem és tananyag jön létre, mely révén felkészültebb köztisztviselők kerülhetnek ki az iskolapadokból. Ezt remélhetőleg minden állampolgár megérezheti majd a jövőben, ha szembesül az állami ügyintézés gördülékenyebbé válásával.

Hirdetés

Corvinus-Fujitsu megállapodás 2011
Corvinus-Fujitsu megállapodás 2011
Felavatták az e-közigazgatás oktatását támogató első magyarországi Multi Workplace Computing (MWC) laboratóriumot a budapesti Corvinus Egyetemen. Az eseményen Dr. Kis Norbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Közszolgálati Egyetem létesítéséért felelős miniszteri biztosa, a Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója és Dr. Imre Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának dékánja hangsúlyozták, hogy a megoldás új távlatokba helyezi a magyar közigazgatási képzést. Az elektronikus közigazgatás eddig csak elméletben oktatott ismereteit mától a hallgatók a gyakorlatban sajátíthatják el.

Az MWC laboratórium eszközeit a Fujitsu Technology Solutions Kft. adományozta és telepítette. Amint azt Poros Gábor, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, az eszközérték nagyjából 1,5-2 millió forintot tesz ki, ugyanakkor a vezető fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy elsősorban nem az informatikai rendszer jelenti az igazi hasznot az egyetem számára. A Fujitsu - amellett, hogy aktív szerepet vállalt a terem Fujitsu eszközeinek rendszerbe szerelésében - szakembereinek közreműködésével készült el az „e-rendszerek a közigazgatásban" című jegyzet, amely hivatalos egyetemi tananyaggá vált. A Fujitsu közreműködött az előadások megalkotásában és aktívan részt vesz azok megtartásában is. A tananyag egyebek között tárgyalja az információ hitelességének és a kormányzati hivatali elektronikus ügyintézésnek a kérdéseit, esettanulmányokon keresztül mutatja be az okmányirodai rendszert, a közjegyzői Digitális Levéltárat, valamint a szegedi e-kormányzat projektet, bemutatja a Polisz integrált önkormányzati rendszert és a RITEK ZRt. szakigazgatási alkalmazásait.

A tanterem érdekessége, hogy nem a szokásos „egy hallgató, egy PC" elvet követték a labor létrehozásakor. Ehelyett az oktató mellé egy szerver került, amely elég számítási teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy ellássa a diákokhoz telepített energiatakarékos, szélesképernyős monitorok és vékonykliensek igényeit. Ezzel a kialakítással az oktató könnyen átveheti az ellenőrzést bármelyik vékonykliens felett, így az előadások vetítőgép helyett monitoron is követhetők, és a gyakorlati példák bemutatása is egyszerűbbé válik. Ráadásul a gyakorlatot vezető tiltólista beállításával elérheti, hogy az órán részt vevők csak az internet oktatási szempontból releváns részeit érhessék el. A közigazgatási egyetemi karnál telepített konfigurációt a Fujitsu minden elemében újrahasznosítható anyagokból gyártott ECO egérrel és billentyűzettel egészíti ki.

A közös munka elmélyítésére Poros Gábor és Dr. Imre Miklós dékán az avatási ünnepség alkalmából megállapodtak egy tudományos műhely megalapításáról, amely az e-közigazgatást továbbfejlesztő technológiák és módszertanok kidolgozására és kipróbálására fog összpontosítani. Elhangzott, hogy az együttműködés következő eredménye egy a közszolgálati egyetemen kialakításra kerülő virtuális okmányiroda közeli jövőben való felállítása lesz. Dr. Imre Miklós dékán reményét fejezte ki, hogy a KEK KH és a Corvinus egyetem közigazgatási kara közötti már korábban létrejött együttműködés új lendületet kaphat a virtuális okmányiroda kialakításával, az újonnan létrejövő Nemzeti Közszolgálat Egyetem keretein belül.

A Fujitsu a tervek szerint tovább bővíti az MWC labor eszközrendszerét és rendelkezésre bocsátja az e-közigazgatás területén létrejött tudásbázisát. Az egyetem és a cég szakemberei egyebek között közös informatikai és folyamatfejlesztéssel járulnak hozzá a legújabb alkalmazásoknak, a magyar közigazgatás informatikai kontextusába helyezésével és megvizsgálják a védett privátfelhő alapú informatikai szolgáltatások közigazgatási alkalmazásainak lehetőségeit. Poros Gábor hangsúlyozta: „lehetőségeink szerint igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy a jövő köztisztviselői megismerjék a legmodernebb szoftver és hardver technológiákat, egyúttal gyakorlatot szerezzenek azok alkalmazásában is".

Mindehhez az első lépés a Multi Workplace Computing laboratórium felállítása volt. Dr. Imre Miklós dékán elmondta: „hallgató és tanár közötti interaktív és kollaboratív munkakörnyezet eddig nem volt ezen a téren elérhető. Az MWC tanterem multifunkcionális, így előnyeit a hallgatóink más gyakorlatorientált foglalkozások keretén belül is élvezhetik, hiszen a tantárgyat évente közel 300-an veszik fel".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.