Hirdetés
. Hirdetés

Virtuális vagyontárgyak kezdtek megjelenni a kínaiak végrendeleteiben

|

A kínai törvények szerint minden olyan személy, aki legalább 16 éves, és képes önállóan gondoskodni magáról, saját végrendeletet írhat.

Hirdetés

Egy 17 éves webes fikciós író 2020 júliusában regisztrálta végrendeletét a Kínai Végakarat Nyilvántartó Központ nonprofit programjában, amelyet a furcsa nevű Kínai Öregedésfejlesztési Alapítvány és a Pekingi Napos Időskori Egészség Alapítvány közösen hozott létre. A fiatalkorú a stresszes életmódjának lehetséges következményeitől tartva, a végrendeletének tartalma szerint a webes fikciós történeteinek szerzői jogait és megtakarításait a barátainak és szüleinek kívánja átadni.

"Szeretném magam rendezni a dolgaimat, a szüleimnek egy kis lezárást nyújtani és szeretetet hagyni hátra" - közölte a 2021 márciusában megjelent Kínai Végakarat Nyilvántartási Fehérkönyvben.

Hirdetés

A kínai törvények szerint minden olyan személy, aki legalább 16 éves, és képes önállóan gondoskodni magáról, teljes polgári cselekvőképességgel rendelkezik, tehát képes saját végrendeletet alkotni. A 17 éves nem az egyetlen fiatal vagy középkorú személy, aki saját búcsútervét szövögeti. Az 1980-as generáció végrendelet-nyilvántartásainak száma 2020 óta a 95 százalékkal, a 90-eseké 80 százalékkal, a 2000-eseké pedig 14,42 százalékkal nőtt. Még 2014 szeptemberében Csen Kaj, a végrendelet-nyilvántartási központ igazgatója azt állította, hogy a legjobb időpont a végrendelet elkészítésére a 30-as éveinkben van.

A fehér könyv szerint 4 év alatt (2017-2021) összesen 7497 olyan személy regisztrálta végrendeletét a Kínai Végrendelet Regisztrációs Központon keresztül, aki még nem töltötte be a 60-ik életévét. A regisztrálók nagyjából fele Sanghajból vagy Pekingből származik, amelyek Kína két leggyorsabban fejlődő, pörgő és stresszes városa. Ugyanebben az időszakban 445 végrendeletben szerepeltek virtuális ingatlanokra és vagyontárgyakra vonatkozó feltételek. A virtuális vagyontárgyak, népszerűség szerinti sorrendben a következők: WeChat-fiókok (112), QQ-fiókok (107), Alipay-fiókok (93), internetes játékfiókok (75), virtuális valuta (34), egyéb (33) és Taobao online boltok (18).

A QQ és a WeChat, a Tencent kínai technológiai óriáshoz tartozó online fizetési lehetőséget kínáló közösségi platformok. Együttesen a 445 végrendelet nagyjából felében említik őket, amelyek virtuális vagyontárgyakat tartalmazó záradékokat tartalmaznak. Eközben az Alipay és a Taobao üzletek - mindkettő a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba terméke - a virtuális vagyont említő végrendeletek 24 százalékát teszik ki.

A Kínai Végakarat Nyilvántartó Központ statisztikái azt mutatják, hogy a WeChat, a QQ és az Alipay fiókok fontos vagyontárgyakká váltak a fiatal és középkorú emberek számára. Mivel a mobilfizetési módszerek Kínában átvették a hagyományos banki szolgáltatások helyét, a virtuális vagyon végrendelettel történő átruházásának és öröklésének kérdése az egyik legnagyobb gonddá vált e korosztály számára.

A virtuális vagyontárgyakat a pénzbeli értékük mellett a bennük rejlő digitális jelenlét és online identitás miatt is nagyra értékelik, és a végrendeletben való szerepeltetésük megkímélheti a családtagokat és a szeretteiket attól, hogy később bármilyen jogi problémával kelljen foglalkozniuk. Jegyezzük meg, hogy a Facebook profilunkat is ráhagyhatjuk valakire! Az online vagyo9ntárgyakról való végrendelkezése pedig majd akkor indul majd igazán ugrásszerű fejlődésnek, ha a metaverzum tömegeket fog magába vonzani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.