Hirdetés
. Hirdetés

Visszavágnak a spammerek

|

A legnagyobb spam-hosting-cég kiiktatása nem hozott tartós sikert: rövid szünet után ismét átlagon felüli mennyiségű spam árasztotta el a világot.

Hirdetés

A Symantec spamelhárító mérnök csapatának adatai szerint az egyik legfontosabb "szemétfelelős", a McColo nevű kaliforniai hosting-cég kiiktatását ugyan 65%-os spam-visszaesés követte, ám az azóta eltelt időben mégis hét százalékkal több levélszemét került ki. A spammerek új módokat keresnek, hogyan juttassák el rendszerünkre kéretlen küldeményeiket. Az elmúlt két hét során kétszer is csúcsot döntött a spamáradat.

1202spam.jpg


A megfigyeléseik szerint volt olyan időszak az elmúlt két hét során, amikor óráról órára 150 százalékkal emelkedett a spam mennyisége. November 24-én, hétfőn például újra rekord mennyiségű spamet észleltek: aznap a kéretlen levelek aránya felülmúlta a 44%-os átlagot. A McColo bezárásakor mért adathoz képest most hét százalékos növekedést mértek.


Változik a spam természete is. A spamek egy bizonyos típusa, konkrétan a szöveg/HTML alapú kéretlen e-mailek aránya az elmúlt időszakban ismét 55 százalékra ugrott. A McColo bezárását megelőzően volt ilyen az arány (pontosan 55 százalék), majd a kaliforniai hosting-cég kiiktatása után az átlag körülbelül 34 százalékos lett.
Ez a változás mutatja, hogy a spammerek ismét nagyüzemben dolgoznak.


„Csak ideiglenes volt a visszaesés, a spammerek máris megtalálták a módját, hogy célba juttassák az emaileket” – hangsúlyozta Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke. A spam sok embernek üzlet, és mint bármilyen üzletben, a spammerek is új módszereket keresnek, ha a régi csatornát már nem használhatják – tette hozzá a szakember.


Egy-egy csendesebb, nyugodtabb időszak után a spammerek újabb és újabb technikákat találnak ki, és egyre több és több spammel bombáznak. Mindenkinek saját magának kell gondoskodnia a nyugalmáról: ajánlatos biztonsági szoftvert használni és elővigyázatosnak lenni, ha ismeretlen emberektől érkező leveleket nyitunk meg.


Véleménye van a kéretlen levélszemétről? Rossz tapasztalatai vannak? Jó megoldást talált? Beszélgessen róla a fórumon - kattintson!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.