Hirdetés
. Hirdetés

Vonalkódos lett a Google

|

A szerdai Google-logó változást a vonalkód születésnapjának köszönhetjük.

Hirdetés

A kereső főoldalán megjelenő vonalkód eredetije pontosan 57 évvel ezelőtt kezdte világhódító útját. A vonalkód definícióját tekintve a Wikipédia szerint: „olyan gépek által optikailag leolvasható kód, amelynél különböző vastagságú függőleges világos és sötét közök illetve vonalak meghatározott váltakozása fejezi ki az információt. Általában alattuk számokat is elhelyeznek. Leggyakoribb felhasználási területe a kereskedelem, például az áruk csomagolásán, amely lehetővé teszi az áru következő adatainak gyors azonosítását.”

A mi számunkra azonban a vonalkód már a mindennapok láthatatlan része. A Norman Woodland és Bernard Silver által 57 éve bejegyeztetett szabadalom mostanra gyakorlatilag annyira elterjedt, hogy nem is vesszük észre, hogy minden kereskedelmi forgalomban kapható tárgyunkon megtalálható. Ma már mindenhol vonalkódok segítik munkánkat a kereskedelem és a szállítás területén, annak ellenére, hogy viszonylag későn alkalmazta ez első kereskedelmi hálózat boltjaiban. Legelőször az Amerikai Egyesült Államokban, Troy városban (Ohio állam) alkalmazták egy szupermarketben 1977. június 26-án.

vonalkodbreak.jpg


A vásárlásmentes nap logójában a vásárlók egy vonalkód fogságából törnek ki.

Az adatok digitális tárolására alkalmas rendszer, eredetileg az ASCII kódolás 128 bitjét volt képes megjeleníteni, de mára a többféle szabvány más és más kapacitással képes leképezni az információkat.

A Google és a Microsoft a kétdimenziós vonalkódok terén is hatalmas csatát vív. A redmondi szoftvercég elkészítette a saját kétdimenziós vonalkód szabványát, amely teljesen elüt az eddigi 42 bejegyzett szabadalomtól – köztük a Google – technológiájától is. A tét nem kicsi: amelyik szabvány győz, arra nagy jövő várhat.

A Wikipedia például mint említettük 42 szabványról tesz említést, amiben még nincs is benne a redmondi cég szabványa. Köztük van viszont a japán QR (Quick Response) is, amely a legelterjedtebbnek számít, s amelyet még 1994-ben fejlesztett ki a Toyota egyik leányvállalata. Olyannyira nagy előnye van versenytársaihoz képest, hogy Japánban ma már mindennapos a jelenléte, s 2000 óta ISO szabványnak is számít. Talán emiatt nem is véletlen, hogy a Google zxing technológiája is a QR-re épül, igaz az sokkal kevesebb készülékre érhető el, mint a Microsoft Tag dekódoló szoftvere.
 
A vonalkód tehát olyannyira bevált, hogy versenytársai nem nagyon képesek kibillenteni a kereskedelemben elfoglalt pozícióból, noha az RFID rendszerek, és a mobilkód lehetőségei szélesebbek a világ nehezen változtat a már bevált azonosító megoldásokon.

A vonalkód egyértelműen a vásárlás szimbóluma lett világszerte.   Boldog Születésnapot Vonalkód!
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.