Hirdetés
. Hirdetés

Warren Buffett eladta 3,5 milliárd dolláros befektetését a TSMC-ben

|

A tavalyi kihívásokkal teli év volt a TSMC számára, de ennek ellenére a cégnek sikerült 19,9 milliárd dolláros bevételt elérnie.

Hirdetés

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), amely az elmúlt néhány évben látványosan növekedett és a világ legfejlettebb chipgyártó vállalatává vált, az elmúlt negyedévben megtapasztalta, hogy ha nem mennek tökéletesen a dolgok, azt Warren Buffett nem szereti.

Buffett pénzügyi cége, a Berkshire Hathawayről az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott adatokból kiderült, hogy 4,1 milliárd dolláros részesedést vásárolt a TSMC-ben. Azonban talán a félvezetőipar közeljövőjének turbulens kilátásai miatt - a legutóbbi SEC-bejelentések szerint - az alap mostanra szinte az összes TSMC-befektetését eladta, és Buffett a negyedik negyedévben 82 százalékkal csökkentette a TSMC-részesedését

A tavalyi kihívásokkal teli év volt a TSMC számára, de ennek ellenére a cégnek sikerült 19,9 milliárd dolláros bevételt elérnie, miközben küzdött az erős amerikai dollárral. Az eredménybeszámolóból kiderült, hogy a 2022-es negyedik negyedévben a cég termékösszetétele megváltozott, így a bevételek nagy részét a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) termékek adták. A HPC 42 százalékkal járult hozzá a bevételi tortához, ami az előző évi 37 százalékhoz képest.

Hirdetés

Dr. C.C. Wei, a TSMC vezetője azonban arra figyelmeztetett, hogy a nem memória alapú öntödék bevételei idén csökkenni fognak, mivel az iparág emészti a koronavírus-járvány nyomán a magas rendelési ciklus alatt szállított készleteket.

Persze nem minden fekete és fehér. A TSMC egyik nagy vásárlója, a Santa Clara-i, kaliforniai székhelyű félvezető-tervező Advanced Micro Devices (AMD) például a KeyBanc jelentése szerint akár 30 százalékot is bezsebelhet a rendkívül jövedelmező adatközponti piacából. Az AMD, amely legutóbbi eredményében felülmúlta az elemzői becsléseket, arra figyelmeztetett, hogy mérsékelni fogja a készleteket, amivel segíteni akar túlkínálat felszámolásában - állítja a WCCF Tech.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.