Hirdetés
. Hirdetés

Wi-Fi hálózatépítés kezdőknek

|

Kevés pénzráfordítással irodánkat könnyedén megszabadíthatjuk a felesleges kábelektől. Megnéztük, mi szükséges egy kisirodai vezeték-nélküli hálózat kiépítéséhez.

Hirdetés

Adó és vevő. Tömören így fogalmazható meg, hogy mi szükséges egy vezeték-nélküli hálózat kiépítéséhez. Azaz kell egy router - amely vezényel - és egy rádióhullámon kommunikálni képes periféria, amelyek között az adatáramlás megvalósul. Persze a hálózat kiépítése ennél egy kissé összetettebb, ám még így sem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk.


Elsőként fontos leszögezni, hogy egy kábelmentes hálózat kiépítésének is elengedhetetlen feltétele a szélessávú internet előfizetés, amelyen keresztül az adatáramlás megvalósul. Ha a Wi-Fi bevezetését tűztük ki célul, érdemes új előfizetés esetén rögtön WLAN (ismertebb nevén Wi-Fi) router bérlésén gondolkodnunk, amely már sok internet szolgáltatónál elérhető az üzleti előfizetői kör számára. Cserébe vagy egy emelt bérleti díjat kell fizetnünk, vagy a vállalkozásunk mérete alapján dönt a szolgáltató a vezeték-nélküli készülék biztosításáról. Ha ezt nem sikerül kiharcolni, akkor másik megoldásként adódik a meglévő router összekötése egy újonnan beszerzett Wi-Fi elosztóval. Ám legyünk résen, és szándékunkról érdeklődjünk internet szolgáltatóknál, mivel a vezeték-nélküli eszközök használatát nem mindegyikük nézi jó szemmel.


halozatvideo.jpg

Hálózatépítés kezdőknek! Nézze meg a videót!



A hálózat szíve


Fontos, hogy a vezeték-nélküli router kiválasztását nem szabad elkapkodni, mivel az szimbolikusan fogalmazva a hálózatunk karmestereként fog funkcionálni, amely nélkül egy eszköz sem tud megfelelően muzsikálni. Vagy leginkább sehogy. Ezért alaposan mérlegeljünk, és a nagyobb biztonságért se sajnáljuk a pénzt. Főként, hogy így felesleges idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, s a készülékünk sem fog félóránként kapcsolatot bontani. Tízezer forintért már hozzáférési pontként működő, beépített tűzfallal rendelkező routereket vásárolhatunk, amelyek alkalmasak egy vállalkozás igényeit kielégíteni. Utóbbi a biztonság miatt különösen fontos, ezért érdemes a legfejlettebb titkosítási kulccsal rendelkező készüléket választani (például WPA2).


Nagyobb hálózat kiépítésénél egyszerre több hídként funkcionáló eszközre is szükségünk lehet, hogy a meglévő jelet messzebbre továbbítsák. Ám erre csak ritkán kerülhet sor, mivel a legtöbb készülék 30-50 méteres hatótávval rendelkezik. Ha lehetséges, a 802.11g szabványú eszközöket keressük, amely a 802.11b sávszélességét és a 802.11a előbb megismert hatótávolságát ötvözi.


Változatos perifériák

Ha hálózatunk szíve már dobog, érdemes számítógép-parkunkat vezeték-nélküli hozzáférést biztosító eszközök után átkutatni. A régebbi hordozható notebookok és asztali számítógépek ugyanis ritkán rendelkeznek rádióhullámon kommunikálni képes perifériákkal. Ha egyikben-másikban nincs, az sem gond, mivel a problémát gépenként körülbelül ötezer forintért orvosolhatjuk. Asztali PC esetében egy - az alaplapra illeszthető - vezeték nélküli PCI hálózati kártyával, notebook-nál megfelelő PCMCIA hálókártyával - ha gépünk rendelkezik a megfelelő csatlakozóval - illetve mindkettő esetén vezeték-nélküli USB adapterrel. Hálózatunk összeállításánál e ponton érdemes figyelnünk a szabványok egyezésére, valamint arra, hogy a router által használt titkosítást eszközeink képesek legyenek dekódolni.

 

network.jpg

 

Elfelejthetjük a kábeleket?


Ha mindet beszereztünk, következhet a konfigurálás, amelyet alaposan megkönnyíthetünk az eszközök figyelmes összeállításával. Fontos kiemelni, hogy a biztonságon ha lehet, ne spóroljunk, mivel az könnyen ajtót jelenthet a féltve őrzőt céges adatainkhoz.


A hálózat elemei


Amennyiben házilag szeretnénk kialakítani vezeték nélküli hálózatot, úgy tisztában kell lennünk a vezeték nélküli eszközök funkcionalitásával.

Wlan adapter - vezeték nélküli hálózati kártya:
Nem sokban különbözik egy normális UTP-s hálókártyától. Noteszgépbe való PCMCIA változata is van.

Wlan Router
Otthoni/kisvállalati használatra legegyszerűbb egy Wlan hozzáférési pont (AP) képességekkel rendelkező router beállítása, melyre majd a kliensek kapcsolódnak. A gyakorlatban ez ugyanúgy néz ki, mint egy normális ADSL/Cable router, csak van rajta két antenna. A legtöbb Wlan router rendelkezik UTP csatlakozóval, így vezetékes és vezeték nélküli hálózatokat egyaránt képes kiszolgálni, akár egyszerre is.

Access Point (AP) - hozzáférési pont
Lehet csak és kizárólag AP-t kapni, router nélkül. Ez akkor jó, ha már van egy vezeték nélküli képességekkel nem rendelkező routerünk, így arra rákötve egy hidat képez a router és a Wlan kártyákkal kapcsolódó gépek között.

Antennák:
A wifi eszközök használata a gyári antennával ajánlott. Természetesen lehet külön antennákat kapni, melyekkel a wifi eszköz hatótávolsága megnövelhető. Ez nagyon jól jön, ha nagy távolságokat kell áthidalni. Azonban ezek között is van többféle. Létezik körsugárzó és irányított antenna. Előbbit a lefedni kívánt terület közepére kell helyezni, és az adott hatósugáron belül lehet kapcsolódni a hozzá csatlakoztatott eszközhöz. Az irányított antennák lényege a nagy távolság áthidalása, főleg épületek összekötésére, kültéren, vagy olyan helyeken, ahol nincs fizikai akadály (pl. fal). A szűk sugárzási szög és irányított rádiójel a vevő viszonylag pontos beállítást és az adóra közvetlen rálátást igényel.

Tekintsen meg egy PC World TV-s beszélgetést a hálózati alapfogalmakról ide kattintva!

Ha kérdése lenne a témában, írjon a szerkesztőségünknek!


Szakértő: Timár László, Mercury Impex

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.