Hirdetés
. Hirdetés

Windows 10, a lopakodó operációs rendszer

|

Az észrevétlenül érkező ajándéknak nem mindenki örült.

Hirdetés

Amikor a Windows 10 végleges változata július végén megjelent, sokan aggódtak amiatt, hogy a Windows 7-et és Windows 8.1-et használók nagy része számára ingyenes operációs rendszer tömeges letöltése komoly terhelésnek teszi ki az internetet, amely esetleg nem viseli majd jól a strapát. Bár érkeztek hírek arról, hogy például Új-Zélandon a Windows 10 rövid időre kicsinálta a világhálót, kedvenc hálózatunk egészen jól bírta az adatcunamit. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy - mint azóta kiderült - a Microsoft titokban boldog-boldogtalannak a számítógépére másolta az operációs rendszer telepítő fájljait (amelyek összmérete elérheti a 6 gigabájtot), akkor is, ha az illető nem jelezte kifejezetten, hogy üzembe kívánja állítani a Windows 10-et. Az is igaz, hogy tapasztalataink szerint csak olyan gépek kapták meg az ajándékot, amelyeket az előzetes vizsgálat alkalmasnak talált a Windows 10 fogadására.



A nagy sávszélességű internetkapcsolattal és nagy kapacitású háttértárral rendelkezők észre sem vették a turpisságot, aki pedig lomhább kapcsolatot használ, valószínűleg átmeneti lassulásként észlelte a pár gigabájtnyi adat háttérben történt letöltését, amin nem csodálkozott, hiszen a szolgáltatók nem garantálják, hogy mindig a névleges adatátviteli sebességen működik a kapcsolat. Akárhogy is történt, sokakat megdöbbentett, hogy megkérdezésük nélkül a gépükre másoltak egy jókora adattömeget, aki viszont telepíteni kívánta a Windows 10-et, jól járt, mivel nem kellett már vacakolnia a fájlok letöltésével, hanem azonnal indíthatta a telepítést, miután felkészült arra, hogy búcsút vegyen a Windows korábbi verziójától. A Microsoft szándékai között pedig a Windows 10 minél nagyobb arányú elterjesztése mellett - három éven belül 1 milliárdnyi eszközön szeretnék látni az új operációs rendszert - minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy ellenőrzött ütemben történjen a szoftver eljuttatása a felhasználókhoz, továbbá hogy egyszerűbb legyen a telepítés azok számára, akik az áttérés mellett döntenek. Valószínűleg úgy gondolták, 3-6 gigabájtnyi adat fogadása a mai átviteli sebességek és merevlemez-méretek mellett nem okozhat gondot egy olyan gépnek, amelyen amúgy gond nélkül futtatható a Windows 10.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.