Hirdetés
. Hirdetés

Windows 10: vége az ingyenebédnek!

|

Év végéig még díjmentesen továbbfejleszthetünk a Windows 10-re, de aztán már tényleg lezárul az ingyenesség kora.

Hirdetés

Hirdetés

A közhiedelemmel ellentétben még mindig van rá mód, hogy ingyen továbbfejlesszünk a Windows 10-re, ám december 31-vel  ez a lehetőség is lezárul, noha a PC-felhasználók többsége világszerte még mindig a Windows régebbi változatait használja.

A Microsoft a Windows 10 kibocsátása után egy teljes évet adott a Windows 7 és Windows 8.1 felhasználóknak, hogy ingyen váltsanak az új OS-re. Volt azonban egy kibúvó: azoknál, akik segítő technológiákat, például képernyőolvasót használtak, meghatározatlan ideig meghosszabbították az ingyenes továbbfejlesztés határidejét.

A Microsoft webhelye szerint év végén bezárják ezt a kiskaput is, és január 1-től mindenkinek teljes árat kell fizetnie a Windows-licencért, ami az Amazonon a Home változat esetében 75 dollárról indul, a Professional változatoknál pedig még magasabb.

Azt gondolhatnánk, aki nem használ segítő technológiát, az ki van zárva ebből a lehetőségből, de a Microsoft igen nagyvonalúan értelmezi ezt a megszorítást. Aki tovább akar fejleszteni a Windows 10-re, annak a megfelelő oldalon elég megerősítenie, hogy használ segítő technológiát, és már kezdheti is a továbbfejlesztést levezénylő szoftver letöltését.

Nem vitás, hogy a segítő eszközök használata, mint korlátozás, elég képlékeny, hiszen mondhatjuk például, hogy néha használjuk a Windows Narrátor eszközt - kíváncsiságból biztos kipróbáltuk már -, és akkor máris beleestünk a megadott kategóriába.

A cinikusabbak úgy is értelmezhetik a Microsoft nagyvonalúságát, hogy a Microsoft kétségbeesetten próbálja nyomni a Windows 10 rendszert, mivel az új OS elterjedtsége a PC-s világban még mindig csak 30 százalékos, miközben a Windows 7 49 százalékot birtokol.

A Windows 10 terjesztése érdekében egyébként a Microsoft keményebb eszközöket is bevet, és a modern hardvereket is a Windows 10 felé igyekszik terelni  - az AMD legújabb Ryzen lapkáihoz például már nem is tartoznak majd hivatalos Windows 7 vezérlők.

Mindenesetre nem árt bevésni a naptárunkba, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint az ingyen ebédnek december 31-vel vége!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.