Hirdetés
. Hirdetés

Windows 7 és 64 bit: népszerű páros

|

A cégek jelentős része a Windows 7-re való átállással egy időben 64 bitre is vált.

Hirdetés

Brandon LeBlanc, a Microsoft kommunikációs menedzserének elmondása alapján a Windows 7 komoly lökést adott a 64 bites architektúráknak. A vásárlóiknak ugyanis majdnem a fele - 46 százalékuk - a 64 bites Windows 7-et telepíti fel gépére, amely arány jóval magasabb a redmondi szoftvercég korábbi operációs rendszereinél mért számoknál. A Vistánál ugyanis a 64 bites rendszerek aránya mindössze 11 százalék, míg a Windows XP esetén kevesebb mint 1 százalék. Azaz a jelek szerint a Windows 7 elterjedése a 64 bites rendszerek elszaporodását is előidézi.

 

 



Ezt a Gartner korábbi felmérése is alátámasztja. A piackutató cégnek nyilatkozó vállalkozások ugyanis a Windows 7-re való átállással párhuzamosan jelentős számban tervezik azt is, hogy lecserélik a korábbi 32 bites konfigurációikat is. 2014-re 75 százalékuk kívánja ugyanis céges infrastruktúráját 64 bites Windows 7-re migrálni.

A 64 bites architektúra bevezetésének több előnye is van. Egyrészt míg a 32 bites konfigurációk csak 4 GB belső memóriát tudnak kezelni, addig 64 bit esetén akár a 17,2 milliárd GB RAM is megvalósítható. Ha a Windows 7-et nézzük, akkor az operációs rendszerrel 32 bit esetén szintén figyelnünk kell a 4 GB-os korlátra, míg a platform nagyobb verziói 64 bit mellett akár 192 GB belső memóriát is képesek kezelni. E mellett a védelem terén is találhatóak markáns különbségek, hiszen 64 bit esetén például jóval hatékonyabban képes működni a Windows 7 egyik fontos biztonsági eleme: a véletlenszerű címterület-kiosztás (ASLR - Address Space Layout Randomization).

A kompatibilitási problémáktól ráadásul a váltóknak nem kell tartaniuk, mivel a Vista óta a Microsoft a gyártóknak csak azon termékeinél engedélyezi a Vista (illetve Windows 7) kompatibilis logó használatát, amelyeknek az illesztőprogramja bizonyítottan működik 64 bit alatt is. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lennének még problémás eszközök és alkalmazások.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.