Hirdetés
. Hirdetés

Windows 7: már speciális eszközökre is

|

Már elérhető a Windows 7-es Embedded Enterprise és a Server R2 alapú Embedded Server. Támad a Silverlight.

Hirdetés

A bostoni Embedded System konferencián a Microsoft bejelentette, hogy elkészült a legújabb Windows Embedded Enterprise és a Windows Embedded Server operációs rendszerekkel, amelyet már el is juttattak a számítógépgyártókhoz. A kiadott platformok segítségével az OEM gyártók így már a speciális, dedikált feladatokra üzembe helyezett x86-os PC-alapú eszközöket is felkészíthetik a Windows 7 megjelenésére.

 

embedded-msterv.jpg


Rendszer speciális feladatokra

A most kiadott szoftverek ugyanis megfelelnek a Windows Server 2008 R2 (Embedded Server) és az október végén megjelenő kliens oldali rendszerrel (Embedded Enterprise), azzal a nagy különbséggel, hogy a készítők azokat egyedi fejlesztőeszközökkel is ellátták. Ezek segítségével a rendszer-integrátorok egyedi hardverre és feladatra optimalizálhatják speciális feladatra vásárolt eszközeiket, mivel az operációs rendszerek teljesen személyre szabhatóak. A gyártók így pontosan kézben tarthatják a költségeket és nagyon megbízható eszközöket gyárthatnak egy különleges feladatra felkészítve.

A két platform a Windows 7-es alapjai miatt a későbbiekben ráadásul könnyen beilleszthető lesz az október végén megjelenő operációs rendszert használó cégek infrastruktúrájába, valamint új funkciókkal is ellátták azokat készítői. A Windows Embedded Enterprise két változata - Professional és Enterprise - például elsőként kapott beépített érintőképernyő-vezérlőt, amit eddig a redmondi szoftvercég mindig külső gyártótól szerzett be. Ám mivel a Windows 7 már kapott ilyen modult (Windows Touch), ezért azt az új rendszerek is megörökölték.

Debütál még az Embedded kiadásokban a DirectAccess és a BrandCache támogatás is, sőt még virtuális XP futtatására is felkészítették azokat. A Windows Server 2008 R2-n alapuló Embedded Server pedig immár fejltebb Hyper-V és PowerShell 2.0-val funkciókkal is rendelkezik.

Silverlight a Windows mobilokban

A Microsoft a bostoni konferencián ezen felül bejelentette, hogy elkészült a Windows Embedded CE legújabb verziójával, a 6.0 R3-mal is, amelyet elsőként Silverlight támogatással is elláttak. Ennek megfelelően a jövőben várhatóan az operációs rendszert futtató Windows Mobile telefonokon is megkezdheti a térhódítását a multimédiás platform. Sőt mivel a jelek szerint annak a legújabb 3.0-ás verzióját illesztették be, ezért nem csak böngészőben futó Silverlight alkalmazások készülhetnek majd ezen okostelefonokra.

Illetve nem csak okostelefononkra, hiszen számos eszköz van, amely Windows Embedded CE-t futat. Az operációs rendszer ugyanis többféle processzoron is képes futni és sokféle alkalmazásra használják: mobil készülék, vékony kliens, gateway, IP telefon és ipari automatizálási készülék. Valamint a CE az ARM architektúrát is támogatja, így a híresztelések szerint a Microsoft ezen rendszerét kívánja hadba küldeni Smartbook fronton, ahol jövőre már a Google Chrome OS platformjával kell megmérkőznie.

Már készül az új Embedded

Eközben már kipróbálható a Windows Embedded legújabb verziójának, az eddig "Quebec" kódnéven futó Standard 2011-nek az első technológiai előzetese (Community Technology Preview). A kütyük és speciális eszközök kezelésére alkalmas operációs rendszer következő generációjának tesztverziója letölthető a szoftvercég Connect oldaláról.

 

 

win-embedded.jpg


Az előzetes hírek szerint az új Embedded már teljes mértékben a Windows 7-re fog épülni. A Windows Embedded Standard 2011 ugyanis egyrészt örökölt olyan céges funkciókat az október 22-én megjelenő Windowsból, mint az Active Directory kezelést, és olyan alkalmazásokat, mint a Terminal Services, a System Center Configuration Manager és a Terminal Services and Virtual Desktop Infrastructure (VDI). Másrészt olyan kliens oldali alkalmazások is a részei, mint az Internet Explorer 8, a Windows Media Player 12, a Remote Desktop Protocol 7.0. S közben .NET Framework 3.5 és 64 bites rendszerek támogatásával is ellátták.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.