Hirdetés
. Hirdetés

Windows 8 - aggódó alkalmazásfejlesztők

|

Komoly HTML5 és JavaScript támogatás az új operációs rendszerben, de mi lesz a Silverlighttal és a .Nettel?

Hirdetés

Nemrég mutatta be röviden a Microsoft következő generációs operációs rendszerét, mely máris frusztrációt váltott ki a külső fejlesztők körében. Hogyan tovább az alkalmazásfejlesztéssel, merült fel a kérdés szinte minden érintettben; a közösség ugyanis hiányolja az erre vonatkozó világos, egyértelmű útmutatást Windows 8 környezetben. Aggodalmuk középpontjában az az új webstandardokra alapuló fejlesztési platform áll, melyet a Microsoft érintésképes felületet alkalmazó operációs rendszere kapcsán hozott be a köztudatba. A múlt héten különböző bemutatókon keresztül népszerűsítette a lehetőséget, ám a többi, jelenleg széles körben használt alkalmazásfejlesztési platformokról már vajmi kevés szó esett. Egyelőre nem tudni, hogy a következő évre várt Windows 8 milyen mélységben fogja támogatni a Silverlightot és a .Netet.

Nem meglepő módon a fenti platformra szakosodott fejlesztők attól tartanak, hogy képességeik idejét múlttá válnak Redmond paradigmaváltása miatt. Al Hilwa, az IDC egyik elemzője szerint a Microsoft hivatalosan „nem tisztázta, hogyan fér be a .Net a Windows 8 világába. Úgy vélem, a fejlesztők világosabb stratégiai útmutatásra vonatkozó igényei teljes mértékben jogosak."

A múlt heti Wall Street Journal D8 konferencián Julie Larson-Green mutatta be a Windows 8 képességeit. A Windows élményért felelős részleg vállalati alelnöke demonstrálta, miként biztosítja az operációs rendszer a Windows Phone 7-ből ismertté vált, gyors hívást és alkalmazásváltást lehetővé tevő, úgynevezett élő csempe (live tile) funkcionalitást az új OS-ben. Larson-Green egy olyan időjárás-előrejelző alkalmazást mutatott be, amit kifejezetten az új felület számára készítettek. „Az alkalmazást új, HTML5-re és JavaScriptre alapuló fejlesztői platformunkon írták. Ezzel lehetővé válik az Interneten már elérhető eszközökkel való új programok készítése."

Tovább erősíti ezt a vonalat annak a videónak a megjelenése, melyet szintén a múlt hétre időzített a redmondi óriás. A Windows 8 képességeit demonstráló felvétel az első hivatalos mozgóképes bemutató. A Windows felhasználói élményért felelős programmenedzsment igazgató, Jensen Harris narrálásával készült videó szintén a standard webtechnológiákra alapuló új platform fontosságát hangsúlyozza.

Ugyanakkor a Microsoft emberei azt is leszögezték, hogy az új Windows támogatni fogja a régi, ikonos operációs rendszerhez készített alkalmazásokat. Mégis, a fejlesztők egy része azon töpreng, vajon ugyanolyan szintű támogatást fognak-e kapni asztali alkalmazásaik a következő években. A Microsoft saját Silverlight fórumán felizzott a vita, számos bejegyzés született a kérdéssel kapcsolatban, csakúgy, mint a szintén redmondi tulajdonban levő Chanel 9 fejlesztői fórumon. Jól kifejezi a fejlesztők bizonytalanná válását a következő bejegyzés.

„A demók megjelenése borzasztó hírt jelent számomra, majdhogynem sokkolt a hír. A Windows 8 eljövetelével leginkább attól féltem [..], hogy minden téren átállnak a Silverlightra, aztán az egész platformot hagyják porrá válni. Kiderült, ennél sokkal, sokkal, sokkal rosszabb dolog várható."

Megnyugtatandó a fejlesztőket, a Microsoft bejelentette, hogy további részleteket fognak felfedni következő fejlesztői konferenciájukon. A kaliforniai eseményre azonban csak szeptemberben kerül sor, ami sok érintett számára nagyon messzinek tűnik. Hilwa emiatt kétségeinek adott hangot azt illetően, vajon a szoftvergigász meg tudja-e nyugtatni a fejlesztőket az őszi konferenciáig.

„Túl korai még következtetéseket levonnunk." - nyilatkozta Rob Sanfilippo, a Directons egyike elemzője a bejelentése kapcsán - „A Microsoft dinamikusan növekvő táblapiacra való kései belépése miatt a vállalatra nagy nyomás nehezedik a Windows 8-cal kapcsolatos hírek minél hamarabbi közzététele tekintetében. Ennek eredményeként a redmondiaknak esélyük sincsen teljes mértékben ellenőrzésük alatt tartani az összes, új operációs rendszerrel kapcsolatos üzenetet. Ez pedig sok félreértéshez és „pánikreakcióhoz" vezet."

Sanfilippo mindazonáltal kétli, hogy a Microsoft feladná akár a .Netet, akár a Silverlightot. A Windows-fejlesztők közössége „hatalmas ökoszisztémát" alkot, közel 600 ezer emberről van szó. „Nem maradnak árván." - sommázta véleményét az elemző. Ha ebben meg nem is erősítette a közösséget a szoftvergigász, Pete Brown, a vállalat közösségi programmenedzsere a Microsoft Silverlight fórumán a következőképp reagált: „Azért hallgatunk, mert jelenleg nem tudunk mit hozzáfűzni. Nem azért, mert nem törődünk vele, nem hallgatjuk meg a fejlesztők véleményét vagy feladtuk .Net és Silverlight terveinket, illetve egyetértünk vagy nem értünk egyet valamiben a fejlesztőkkel."

Nem maradt más, mint türelmesen várni a Microsoft vonatkozó terveinek ismertetésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.