Hirdetés
. Hirdetés

Windows 8 beágyazva

|

Mit tud a Microsoft új operációs rendszerének kompakt változata? Cikkünkből kiderül.

Hirdetés

beágyazott rendszerek
beágyazott rendszerek
A Windows 8 asztali és szerverváltozatának bemutatása után sort kerített a redmondi gigász az operációs rendszer beágyazott verziójának megismertetésére is. A Windows Embedded Standard 8 névre keresztelt OS természetesen sokat „örököl” nagytestvéreitől, noha az általa megcélzott szegmensek miatt nyilván néhány speciális funkcionalitással is bír. Előbbi révén könnyebbé válik az alkalmazásfejlesztők élete (például ugyanúgy használható a .Net framework hozzá), utóbbi pedig optimális megoldást kínálhat a beágyazott rendszerek számára.

De mik is azok a beágyazott rendszerek? Olyan miniszámítógépek, melyek jellemzően mind teljesítmény, mind képességek szempontjából korlátozottak. Jellemzően szenzoralapú elektronikákról van szó, melyek adatokat gyűjtenek illetve ezekre alapozva egyszerűbb feladatokat hajtanak végre. Noha nem feltétlenül vagyunk vele tisztában, mindennapi életünkben körülvesznek minket: megtalálhatók a modernebb mosógépekben, hűtőkben, digitális zenelejátszókban, autókban és még számos más helyen. És egyre csak gyarapodik számuk, ahogy folyamatosan csökken fogyasztásuk és előállítási költségük. Az IDC becslése szerint ezeknek a rendszereknek a piaca 2015-re el fogja érni a 2 billió (!) dollárt, vagyis a hagyományos PC szegmenshez képest jóval nagyobb potenciál rejlik bennük.

Nem most ismerte fel ezt a Microsoft, így már jó ideje belépett az embedded készülékek piacára saját operációs rendszereivel. Redmond elsősorban a hálózati és a cloud megoldásokra alapozva igyekszik egyre inkább növelni ezeknek a beágyazott megoldásoknak a teljesítményét - a Windows Embedded Standard 8 ezen úton tett újabb lépésként értelmezhető. A piac heterogenitása és egyedi követelményei miatt az operációs rendszer különálló, de egymással teljes mértékben kompatibilis elemekből épül fel, melyeket igény szerint lehet ki- vagy bepakolni adott környezetben.

A könnyebb használat érdekében a Microsoft számos, speciális ipari igényre felkészített előkonfigurált modult kínál. Emellett a vállalatok saját igényeikre is szabhatják az OS-t. Természetesen a rendszergazdák távolról vezérelhetik a WES8-at az úgynevezett Universal Configuration Tool révén. A szoftvercsomag egyébként tartalmaz egy moduldesignert is, mellyel külső, harmadik fejlesztőtől származó szoftverek integrálhatók az operációs rendszerbe.

További előnye ennek a változatnak, hogy jelentősen hasonlít a „nagy” Windows 8-ra - többek között rendelkezik az érintőképernyőkhöz, elsősorban okostelefonokhoz optimalizált Metro kezelőfelülettel. Az OS magját a Windows 7 óta ért változások és a megnövelt biztonság szintén a beágyazott rendszerek rendelkezésére állnak.

A most közzétett verzió még közel sem a végleges változat; a Microsoft ezt a rendszerépítőknek szánja, hogy kipróbálhassák, miként tudják majd használni a jövőben saját rendszereikben. Jelenleg csak x86-os architektúrán fut (abból viszont 32 és 64 bitesen egyaránt); pontos megjelenési dátuma nem ismert.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.