Hirdetés
. Hirdetés

Windows 8 - lehull a lepel

|

Hivatalosan is bemutatkozik a Microsoft következő generációs operációs rendszere.

Hirdetés

Hónapok óta szivárognak az információk a következő redmondi operációs rendszer kapcsán, melyet a köznyelv csak Windows 8-ként ismer. Noha június elején már bepillantást kaphattunk a bétaváltozatba a tajvani Computex keretei között, ma - helyi, azaz az USA nyugati-parti időzónája szerint - reggel 9 órakor hivatalos tájékoztatást ad a Microsoft az új platformról.

De mit is lehet tudni az új Windows-ról? Számos találgatás és meg nem erősített információ került már ki az internetre. Többek között a drámaian megváltozott kezelőfelület és az x86-os processzorok mellett az ARM lapkáinak támogatása jelent újítást. Mindkettő ugyanazt a jelenséget hivatott kezelni, nevezetesen, hogy a Microsoft kvázi kiszorult a mobil-operációsrendszer piacról. Hiába kötött a Nokiával idén tavasszal megállapodást Windows Phone 7-esének felhasználásáról, a finnek csak a jövő év elején dobnak piacra erre alapuló okostelefonokat.

Windows 8 alkalmazásbolt

Windows 8 alkalmazásbolttal

Még rosszabb a helyzet a tabletek piacán; hiába jelentette ki Bill Gates majd' 10 éve, hogy hamarosan mindenkinek lesz egy táblagépe, mégsem a Microsoft, hanem az Apple (és a Samsung) látszik győzelemre vinni az elképzelést. Ez pedig azzal jár, hogy az iOS és a Google-féle Android uralkodik ebben a szegmensben, a Microsoftnak nem osztottak lapot. Vagyis - az előzetes várakozások szerint - a fent említett két változás azt hivatott szolgálni, hogy a Windows 8 is opció lehessen a hordozható készülékek esetében.

Ugyanakkor a Microsoft korábban cáfolta, hogy ez az operációs rendszer kerülhet majd az okostelefonokra, erre Windows PHone 7-esét (illetve annak felújított változatát) kínálja a vállalat. Azt azonban el kell ismerni, hogy a Windows 8 grafikus kezelőfelületének elsőre nagyon Windows Phone 7 „szaga" van. A Microsoft ezzel előkészítheti a könnyebb átjárást a PC-k és a mobil eszközök között.

Törés és kötés
Korábbi sugalmazásai szerint a Microsoft Hyper-V virtualizációs eljárást javasol majd a Windows 8 felhasználóknak, hogy futtathassák a korábbi operációs rendszereire készített alkalmazásokat. Ezzel a Microsoft komoly lépést tesz előre, hiszen így az alkalmazásfejlesztés és -kezelés számos régi nyűgjét le tudja dobni magáról a vállalat. Ha azonban a fenti megoldás nem nyeri el a felhasználók kegyét, vagy annak minősége nem lesz megfelelő, könnyen visszafelé sülhet el a döntés. Persze nem kizárt a siker, hiszen annak idején az Apple is megjárta már - sikeresen - ezt az utat, amikor egy évtizede előállt a Mac OS X-szel, régi System 7 architektúráját pedig virtualizálta.

Mit tudunk jelenleg? Az ARM-alapú Windows 8 tabletek nem lesznek képesek eredetileg Windows-ra írt alkalmazások futtatására, ahogyan az iPad és az iPhone sem birkózik meg a Mac OS X-re fejlesztett programokkal, noha közös alapokra épülnek (habár hosszú távon mindenféleképpen a konvergencia felé vezet az út). A Windows 8 PC-k azonban elméletileg mindkét típusú alkalmazást (az új, mobil környezetre felkészített változatokat és a „régi motorosokat" is) futtatni tudja majd. Így, legalább egyik irányból megkönnyítheti a Microsoft az átjárást, szemben az Apple stratégiájával. Ez a fajta megközelítés nem csak a Microsoft sajátja; a HP-féle WebOS is hasonlóval kísérletezett, ám a koncepció a Hewlett-Packard piacról való kihátrálása következtében pár hete elbukott (vagy legalábbis nem bizonyíthatta be életképességét).

A fenti következtetések azonban egyelőre mind korábbi ismereteinken alapulnak. Amint megkezdődik a Build Windows konferencia, hivatalos információink lesznek, hogyan is képzeli el operációs rendszere jövőjét a Microsoft. A most meghozott döntések életbevágó fontosságúak lehetnek Redmondnak: sikeres manőverezés esetén újra a központban (vagy annak a közelében) találhatja magát a vállalat, ám ha elszámítják a fogyasztói elvárások irányát, akkor nehéz helyzetbe kerülhet Gates cége.

Maradjanak velünk, hamarosan részletesen beszámolunk az új információkról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.