Hirdetés
. Hirdetés

x86-os processzor a Sun szervereiben?

|

Néhány éve még nagyon bizarr lett volna egy ilyen cím. Ma is a Sun = SPARC egyenlet az, ami a felhasználók számára egyértelmű. (x)

Hirdetés

A Sun hagyományosan saját, nagy teljesítményű processzorát (SPARC) használja - a kifejezetten hozzá igazított operációs rendszerrel igen stabil és erős gépek készülnek. Az ember azt hinné, a vállalatak ez bőven elég, és a világ végéig nagyon jól elvan saját architektúrájával és annak meggyőző teljesítménnyével. Néhány évvel ezelőtt a Sun mégis megjelent x86-os architektúrájú kiszolgálóival. Első látásra azt gondolhatnánk, hogy ezzel saját korábbi szervereinek teremtett konkurenciát, hiszen aki Sun szervert szeretne venni, most már sokkal olcsóbb terméket is választhat.

Erre utalt, hogy néhány éve felmerült: felhagynak ezzel a termékvonallal. Utóbb mégis arra az elhatározásra jutottak, hogy inkább megerősítik azt. Olyannyira, hogy a Sun ma már ezen a piacon is markáns részesedést akar szerezni, hiszen számtalan olyan hely és feladat létezik, ahová felesleges vagy túl drága a SPARC processzoros gép. Mára tisztázódott mind a Sun, mind az ügyfelek szempontjából, hogy hol van a SPARC és az x86-os gépek helye, hiszen lényegében két külön piacról van szó.

Feltűnhet, hogy a Sun szerverválasztékában az AMD processzorok sokáig nagy hangsúlyt kaptak, nem véletlenül. Egyrészt a Sun felismerte, hogy így nem kell beállnia a sorba az x86-os piacon hagyományosan Intel processzorokkal dolgozó gyártók mögé, és azok sokéves gyakorlata miatt nem kell másodhegedűsként léteznie. Másfelől az AMD-vel rugalmasabb kapcsolatot tudott kialakítani, nem utolsósorban pedig a piacon is nagy volt - és ma is nagy - az igény az AMD processzorral szerelt szerverek iránt. (Jól példázza mindezt, hogy a Dell szintén piaci nyomásra jelentette meg AMD processzoros szervereit.)

A Sunnak bejött az AMD-vonal: az x86-os szerverek piacán komoly részesedést szerzett az Opteron-alapú szerverekkel. Ez nemcsak mennyiséget jelent, hiszen a tervezésben is gyakorlatot szerzett, széles választékkal rendelkezik, amit ezen a téren komoly előnyt jelent. Mivel a Solaris fejlesztése továbbra is a Sun kezében van, ezek a szerverek igen jó, egységes eszközök, hiszen az operációs rendszert ugyanolyan könnyen tudják a hardverhez, mint a hardvert az operációs rendszerhez igazítani.

A Sun nyár elején bejelentette négymagos Opteronnal szerelt szervereit mind a Sun Fire, mind a Sun Blade családban. Ugyancsak AMD Opteronra - bár a kétmagosra - épül a szerver- és tárolótechnológiát egyesítő X4500 kiszolgáló.

Hogy a Sun elfogadott lett az x86-os piacon, azt az eladások is jól mutatják; másrészt maga az Intel, aki az x86-os szerverprocesszorokat illetően élet és halál ura, szintén elfogadta a Sunt, és ma már a Sun x86 választékában ott találjuk az Intel-processzoros szervereket is.

Milyen szerverekről van szó, milyen a piaci helyzetük, és milyen képességekkel rendelkeznek? Ezekre a kérdésekre sorozatunk következő részeiben próbálunk választ adni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.