Hirdetés
. Hirdetés

XSS támadás a YouTube ellen

|

Egy támadó a YouTube-ot szemelte ki magának, és egy gyakori támadási technikával igyekezett kárt okozni.

Hirdetés

Manapság tulajdonképpen már nem telik el úgy nap, hogy valamely, világszinten nagy népszerűségre szert tett webhely vagy webes szolgáltatás ne szenvedne el jelentős biztonsági incidenst. A támadók által leggyakrabban kiszemelt célpontoknak a közösségi szolgáltatások, különösen a Facebook és a Twitter számítanak. Ennek leginkább az az oka, hogy a számítógépes bűnözők ezeken a webhelyeken keresztül rengeteg adathoz nyerhetnek hozzáférést. A gyakori célpontok között a videómegosztók is megtalálhatók, így természetesen a YouTube üzemeltetőinek is folyamatosan kell állniuk a sarat a hekkerekkel szemben. Ez vasárnap azonban nem sikerült maradéktalanul.

 

 



Egy eddig ismeretlen támadó vasárnap a YouTube ellen indított sikeres támadást. A szerencse az volt, hogy a hekker nem a videómegosztó rendszerét szemelte ki magának, hanem "csak" egy felhasználó fiókját manipulálta. Az érintett YouTube weboldal Justin Bieber énekes weblapja volt, amely meglehetősen nagy népszerűségnek örvend főleg a fiatalok körében. Azonban azoknak, akik vasárnap meglátogatták az énekes oldalát, furcsa meglepetésben lehetett részük.

Az eddigi vizsgálatok szerint a támadó egy cross-site scripting (XSS) alapú akciót kezdeményezett a YouTube kiszemelt felhasználójának oldala ellen, és sikeresen manipulálta azt. Ennek hatására a weblap látogatói felbukkanó üzenetablakokkal találkozhattak, valamint egyes esetekben webes átirányítások is bekövetkeztek olyan webhelyekre, amelyek felnőtteknek szóló tartalommal rendelkeztek.

"Az incidens felfedezése után egy órán belül felfüggesztettük a kommentelési lehetőséget, majd két órán belül kijavítottuk a problémát. Folytatjuk a sérülékenység vizsgálatát annak érdekében, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő" - mondta a Google szóvivője. A támadás során a hekker YouTube cookie-kat is igyekezett manipulálni, ezért a Google azt javasolta, hogy elővigyázatosságból mindenki jelentkezzen ki, majd újra be a YouTube fiókjába. Arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy azoknak a felhasználóknak, akik a módosított YouTube weboldalt meglátogatták, milyen kockázatokkal kellett szembe nézniük, és hogy az átirányítás után megnyíló weboldal tartalmazott-e valamilyen kártékony programot. A YouTube mostanra már ismét teljes funkcionalitással üzemel.

A hír a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.