Hirdetés
. Hirdetés

Zöldre vált a Nagy Kék

|

Terjed a környezettudatos gondolkodás, egyre több a „zöld" megoldással jelentkeznek a legnagyobb IT-cégek.

Hirdetés

A globális felmelegedés problémája olyan szinten bekerült a közgondolkodásba, hogy egyre inkább divatossá válik a környezetvédelme, a cégek hatékony újrahasznosító programokba kezdtek, egyre inkább terjed a papírmentes irodai rendszerek, a környezeti terhelést csökkentő speciális anyagok használata.

Az IBM közfürdőt fűt egy szerverhotelének felesleges hőjével, a Google napenergiát hasznosít, a HP a festékkel takarékoskodik. A felsorolt példák fontos lépéseknek tekinthetők a környezetvédelem, a zöldiroda, illetve a „green IT" terjedése szempontjából. Manapság nem elég energiatakarékos készülékekkel megjelenni a piacon, divatossá vált az újrahasznosítás, a nem mérgező alapanyagok használata és egyre több meglepő innovatív megoldást eredményez a nagyvállalatok környezettudatos gondolkodása.

A Climate Counts nonprofit szervezet (http://www.climatecounts.org/) legújabb értékelése szerint az IBM a legkörnyezettudatosabb a technológiai nagyvállalatok között.

Az IBM létrehozta zöld termékportfolióját, amelyben az energiahatékonyság felmérésétől kezdve szoftvereken, hardvereken át a hűtési rendszer megtervezéséig szerepelnek termékek és szolgáltatások.

ibm1.jpg


A cég erőfeszítései ma már kiterjednek a saját tevékenységével kapcsolatban felszabaduló üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, az energiatakarékosság, megújuló energiák használatára, a munkatársak alternatív bejárási formáinak támogatására, valamint a logisztikai rendszer hatékonyságának javítására. Magyarországon az Infoparkban működő IBM központban például a dolgozók szelektíven gyűjtik a PET palackokat, valamint évente több alkalommal a céghez is bevihetik elhasznált háztartási elektronikai készülékeiket, amelyeket a cégcsoport hulladék-hasznosítói partnerei vesznek át feldolgozásra, vagy szakszerű megsemmisítésre. Szintén a környezet megóvását szolgálja, hogy a nyomtatókat kétoldalas és festéktakarékos nyomtatásra állították.

Az IBM már több mint három évtizeddel ezelőtt elkötelezte magát a környezet védelme mellett. A cég első, nagyvállalati szintű, hivatalos, környezetvédelmi és energiatakarékossági irányelvei 1971-re, illetve 1974-re nyúlnak vissza, amikortól az ilyen törekvéseket támogató programok beépültek a cég globális környezetmenedzsment rendszerébe. Ezek az irányelvek alkotják az IBM energiagazdálkodási és klímavédelmi programjainak alapját. A program részeként az IBM 1999-ben Global Asset Recovery Services néven új részleget alapított, amely a lejárt bérleti idejű, visszajuttatott vagy jótállás alá tartozó termékek és alkatrészek ismételt felhasználásával, rendbehozatalával, újrahasznosításával és hulladékként történő megfelelő elhelyezésével foglalkozik. Ez a szervezet 2004-ben több mint 58.000 tonna lejárt élettartamú terméket és termékhulladékot dolgozott fel világszerte, amelynek csupán 1,7%-át küldte lerakóhelyekre.

ibm2.jpg


A svájci Uitikonban az IBM egyik ügyfele nagy teljesítményű adatközpontjának hulladékhője a város uszodájának vizét fűti hamarosan. A létesítmény nem egyszerűen egy a mintegy 4000 svájci szerverközpont közül, hanem egy új, olyan szinten automatizált létesítmény, amelynek a működtetése, irányítása teljesen távfelügyelettel oldható meg. A szerverek a természetesen a legmodernebb virtualizációs megoldásokkal is a takarékosabb üzemelést erősítik. Az adatközpont hőtermelése egyébként mintegy 80 ház teljes fűtését is képes lenne megoldani, s az eddig elpazarolt energia a környezettudatos gondolkodásnak köszönhetően hasznosításra kerül. Az IBM szakemberei szerint a most megvalósuló első „zöld" adatközpontoknak világszerte példaértékűnek kell lennie. 

Zöldebb tinták
Világszerte kétszáz darab Boeing 747-es tömegének megfelelő mennyiségű az újrahasznosított HP kellékanyag - már itthon is sikeresen működik a világszerte elismert HP Planet Partners program.

A HP, a több mint 15 éve elindított, az ágazatban vezetőnek számító átfogó környezetbarát tervezési programjának köszönhetően, eddig mintegy 90 millió kilogramm LaserJet festékkazettát, illetve tintapatront hasznosított újra. Ez több mint 200 darab Boeing 747-es repülőgép tömegének felel meg. A hazai végfelhasználók körében mintegy 2 hónapja meghirdetett program a résztevevők számára ingyenes, könnyen használható nyomtatókazetta-visszavételi és -újrahasznosítási szolgáltatást biztosít. A végfelhasználók között megtalálhatók az otthoni felhasználók, a kis-és közepes méretű vállalkozások és a nagyvállalati, valamint közületi szektor felhasználói.

"Az itthon eddig viszonteladókon keresztül megvalósuló programot, melynek keretében tavaly több mint 100 ezer festékkazettát és tintapatront vettünk vissza, mintegy két hónapja közvetlenül a végfelhasználók számára tette elérhetővé a vállalat. Az eddigi első végfelhasználói, valamint a saját, HP-n belüli tapasztalatok azt mutatják, hogy határozottan nagy az érdeklődés a program iránt, mely többek között annak a széles körű figyelemfelkeltő programnak is az eredménye, melyet a vállalat az elmúlt időszakban ebben a témában folytatott." - nyilatkozta dr. Czinege László.

A HP Planet Partners begyűjtési és újrahasznosítási programja több mint 45 országban kínál kényelmes, ingyenes lehetőséget a tintapatronok és a festékkazetták visszaszállítására. Az ügyfelek megbízhatnak a HP programjában, mivel a tintapatronokat soha nem töltik, illetve értékesítik újra, illetve nem kerülnek a szeméttelepekre sem.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.