Hirdetés

Zsarolóvírusok: legjobb védekezés az archiválás!

|

A zsarolóvírusok egyre agyafúrtabbak, és a legjobb vírusellenes szoftver se nyújt ellenük száz százalékos védelmet. A súlyos adatvesztést egyetlen módon tudjuk teljes biztonsággal megelőzni: ha rendszeresen mentünk. De nem mindegy, mivel és hová!

A WannaCry-járvány, amely több, mint 150 országon söpört végig, és a leállásokkal együtt közel nyolcmilliárd dolláros kárt okozott világszerte, ismét ráirányította a figyelmet a zsarolóvírusok elleni védekezés hiányosságaira. A Synology erőteljes új biztonsági eszközei ezt a problémát veszik célba.

Sokfajta zsarolóvírus létezik: ami közös bennük, az az, hogy titkosítják a számítógépeken, illetve hálózati meghajtókon található fájlokat. A fertőzés után a gépen található adatokhoz csak úgy tudunk hozzáférni, hogy kifizetjük a váltságdíjat a bűnözőknek, akik ezután megküldik a feloldó kódot - vagy sem, ugyanis a zsarolók az átutalás után sokszor egyszerűen eltűnnek a pénzzel.

Ha védekezni akarunk a zsarolóvírus ellen, rendszeresen frissítsük az operációs rendszert, mert az elavult rendszerek sebezhetőbbek a támadással szemben. Érdemes továbbá jó nevű, megbízható biztonsági csomagot futtatni a gépeken, és elkerülni az ismeretlen forrásból származó fájlok megnyitását. Végül a vírusok gyakran az RDP-t (Remote Desktop Protocol) használó gépeket támadják. Ha nem akarunk távoli hozzáférést a rendszerünkhöz, kapcsoljuk ki ezt a funkciót.


De mivel a titkosító zsarolóvírusok egyre fejlődnek, és még a legjobb vírusellenes termékek éberségét is képesek kijátszani, továbbá a váltságdíj kifizetése egyáltalán nem garancia az adatok visszaszerzésére, a legbiztosabb védekezés a károk ellen, ha rendszeresen és több helyre is elmentjük az adatokat.

Az adatok NAS szerverre történő archiválásához kitűnő megoldást kínál a Synology Cloud Station Backup. A visszaállításnál egyetlen fájl 32 korábbi változatáig tudunk visszamenni, így bármely korábbi állapotot visszaállíthatjuk.

Alapszabály, hogy egy mentés nem mentés - érdemes olyan helyeken is eltárolni az archivált adatokat, ahol a legagresszívebb zsarolóvírus sem tud hozzájuk férni. A Synology egy másik eszközével, a Hyper Backuppal a helyi megosztott mappáktól, bővítő egységektől és külső merevlemezektől a hálózati megosztott mappákig és felhő kiszolgálókig szinte bármilyen mentési célt kezelni tudunk.


A Hyper Backup a mentések védelméről is gondoskodik, ugyanis lehetővé teszi, hogy a PC-ken egyéni hozzáférési jogokat állítsunk be a különböző helyeken lévő archívumokhoz, így az értékes adatok elszigetelhetők az internetes fenyegetésektől. A Snapshot Replication eszközzel pedig rendszeres időközönként (akár néhány percenként) lemásolhatjuk a központi helyen (például a cég főhadiszállásának szerverén) található adatokat egy külső tárolóra.

Végül ejtsünk pár szót arról, mi teendő, ha beüt a baj, és rendszerünket minden óvintézkedés ellenére zsarolóvírus fertőzte meg. A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba! Először is kapcsoljuk ki a WiFi-t, húzzuk ki a hálózati kábelt, és azonnal vágjuk el magunkat az internettől. Ezután tisztítsuk meg a rendszert a vírusfertőzéstől. És ha a gép már tiszta, állítsuk vissza a fájlok Synology-eszközökkel elmentett változatát.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!