Hirdetés
. Hirdetés

A ChatGPT valószínűleg meg tudja jósolni a részvények mozgását

|

A ChatGPT lehet a részvényárfolyam-előrejelzés jövője? Egy kísérletben mindenesetre a chatbot sikeres volt, és így veszélyeztetheti a pénzügyi ágazat előrejelzéssel foglalkozó szakembereinek munkahelyeit.

Hirdetés

A CNBC friss beszámolója szerint a Floridai Egyetem egyik pénzügyi professzora olyan kísérletet végzett, amely azt mutatja, hogy a ChatGPT-hez hasonló nagyméretű nyelvi modellek képesek lehetnek a részvényárfolyamok előrejelzésére.

Alejandro Lopez-Lira a CNBC szerint a ChatGPT segítségével elemezte a hírcímeket, és megállapította, hogy azok pozitív vagy negatív hatással vannak-e egy adott részvényre. Megállapította, hogy a ChatGPT a véletlennél lényegesen jobban meg tudta jósolni a következő napi hozamok irányát.

Ha a ChatGPT a gyakorlatban is képes lesz megérteni a pénzügyi híreket és azok részvényárfolyamokra gyakorolt hatását, akkor a CNBC előrejelzése szerint a pénzügyi ágazatban magasan fizetett munkahelyeket semmisíthet meg. A jelentés szerint a Goldman Sachs becslése szerint a pénzügyi szektorban a munkahelyek mintegy 35 százalékát fenyegeti a mesterséges intelligencia általi automatizálás veszélye.

Hirdetés

Bár a kísérlet eredményei lenyűgözőek, rávilágítanak a nagyméretű nyelvi modellek korlátaira is a pénzügyekben. A tanulmány például nem tartalmazott árcélokat vagy matematikai számításokat. Ráadásul a ChatGPT-szerű technológia arról ismert, hogy kitalál dolgokat, például számokat.

A kísérletben egy adatszolgáltatótól származó több mint 50 ezer főcím került be a ChatGPT 3.5-be, majd a modell meghatározta, hogy a hír jó, rossz vagy bizonytalan egy adott részvény számára. A kutatók ezután megvizsgálták a részvények hozamát a következő kereskedési napon. Az eredmények azt mutatták, hogy a ChatGPT képessége a részvényárfolyamok előrejelzésére jobb volt, mint az emberi hangulatbecslések és a korábbi alkalmazások.

Bár a hírek szerint a fedezeti alapok már felvették a kapcsolatot Lopez-Lirával, hogy többet tudjanak meg a kutatásáról, arra is rámutatott, hogy a jövőben csökkenhet a ChatGPT képessége a részvényárfolyamok előrejelzésére, ahogy egyre többen használják a technológiát. Ahogy a piac egyre hatékonyabbá válik, a hozamok kiszámíthatósága valószínűleg csökkenni fog - mondta a Golem szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.