Hirdetés
. Hirdetés

A Daikin milliárdokat szán a felmelegedő világban való terjeszkedésre

|

A vállalat működése jó úton halad, hogy profitáljon a globális felmelegedés és a feltörekvő gazdaságok emelkedő jólétének kettős hatásából.

Hirdetés

A Daikin Industries a világ legnagyobb klímaberendezés-gyártója készen áll, hogy 756 milliárd jen (mintegy 6,6 milliárd dollár) készpénzkészletét felhasználva cégeket vásároljon fel, hogy felkészüljön a globális hőmérséklet-emelkedés miatt megugró keresletre, miközben igyekszik minimalizálni szén-dioxid-kibocsátását.

"Meg kell találnunk a módját, hogyan fektessünk be a változó környezetbe, üzleti lehetőségeket keresve és a fenntarthatósági aggályokat kezelve, valamint a kutatásba, az emberekbe és a felvásárlásokba fektetve" - mondta Masanori Togawa vezérigazgató egy interjúban, hozzátéve, hogy az értékesítési és szervizhálózat megerősítése érdekében az új piacokon lévő célpontokat részesíti előnyben.

Hirdetés

A Daikin már félretett 600 milliárd jent fúziós és felvásárlási célokra, de Togawa szerint ezt a keretet szükség esetén hajlandó növelni. A Daikin működése jó úton halad, hogy profitáljon a globális felmelegedés és a feltörekvő gazdaságok emelkedő jólétének kettős hatásából. A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint a légkondicionálás energiaigénye 2050-re megháromszorozódik.

A Daikin a múltban hárommilliárd dollárt költött felvásárlásokra: a malajziai OYL Industries 2006-ban, az amerikai Goodman Global Group 2012-ben és az osztrák AHT Cooling Systems 2019-ben került a céghez. Togawa elmondta, hogy hajlandó lenne ismét ezekre az akvizíciókra, de most a kereskedelmi hidegellátási láncokat, a hűtött vitringyártókat és Európában az égő tüzelőanyagokról a hőszivattyúk felé történő elmozdulást vizsgálja. "Stratégiai szempontból, ha egy üzlet úgy néz ki, hogy segít a növekedésünkben és fejlődésünkben, természetesen megfontolnánk, hogy egy másik 100 milliárd jen feletti értékű vállalat megéri-e megvenni" - mondta.

Míg a Daikin profitja és árbevétele kissé visszaesett a 2021 márciusában véget ért pénzügyi évben, az elemzők előrejelzései szerint a gyártó rekord profitot és árbevételt fog elérni a jövő hónapban véget érő jelenlegi időszakban.

A cégnek szembe kell néznie a félvezetők hiányával, amit az okostelefonok, számítógépek és kütyük iránti fellendülő globális kereslet hajt. Togawa elmondta, hogy bár a chipellátás valószínűleg az év végéig szűkös marad, a Daikin már biztosította a következő, 2023 márciusáig tartó pénzügyi évre elegendő félvezetőt.

A növekedési kilátások ellenére a Daikinnak jóval hatékonyabbá kell tennie termékeit, hogy elérje céljait: 2025-re 30 százalékkal kell csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását, 2030-ra felére, 2050-re pedig elérni a nettó zéró üvegházhatású gázkibocsátást. Ez azt jelenti, hogy a Daikinnek sokat kell javítania a légkondicionálóinak hatékonyságán, és olyan hűtőközegeket kell használnia, amelyek kevésbé járulnak hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, miközben megfizethetőek maradnak.

"Lehetetlen lesz teljesíteni ezeket a célokat az innováció magasabb szintjének elérése nélkül" - jelentette ki Togawa, hozzátéve, hogy a Daikin igyekszik csökkenteni az inverterek költségét, amelyek a légkondicionálók hatékonyabbá tétele érdekében szabályozzák a kompresszormotorok sebességét. A vállalat piaci részesedést szeretne szerezni a lakásfűtés terén is, különösen a hidegebb éghajlatú országokban.

A koronavírus-járvány arra készteti a Daikint és a légkondicionáló iparágat, hogy holisztikusabban gondolkodjon a légkondicionált környezeten túl, mivel egyre több ember tartózkodik otthon, tanul és dolgozik otthonról, mint valaha. "Ami a következőkben fontos számunkra, az nem csak az, hogy hogyan tudjuk fűteni, hűteni, párásítani vagy párátlanítani a környezetet, hanem az olyan körülmények minőségére is gondolni kell, mint a levegő átszellőztetése, tisztítása és fertőtlenítése" - mondta Togawa.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.