Hirdetés
. Hirdetés

A fehérgallérosok közel harmada kipróbálta már a ChatGPT-t vagy más MI-programokat

|

Míg a ChatGPT az internet bizonyos szegleteit lángra lobbantotta, amikor novemberben nyilvános használatra bocsátották, a szélesebb közönség még mindig nem ismeri. A szakértők szerint ez a fajta mesterséges intelligencia azonban átalakító erejű lesz. Az irodisták már kezdik pedzegetni.

Hirdetés

A Glassdoor munkáltatói értékelőoldal tulajdonában lévő közösségi platform, a Fishbowl által ebben a hónapban megkérdezett közel 4500 szakember közel 30 százaléka mondta, hogy már használta az OpenAI ChatGPT-t vagy más mesterséges intelligencia programot a munkája során. A válaszadók között az Amazon, a Bank of America, a JPMorgan, a Google, a Twitter és a Meta alkalmazottai is megtalálhatóak.

A Stanford Egyetem egyik vezető közgazdásza, Erik Brynjolfsson szerint a ChatGPT lesz az "írás számológépe". A Microsoft tárgyalásokat folytat az OpenAI-val akár 10 milliárd dolláros befektetésről. A szoftveróriás emellett a ChatGPT alapjául szolgáló nyelvi modellt, a GPT-t szeretné integrálni a széles körben használt Teams és Office szoftverekbe. Ha ez megtörténik, a mesterséges intelligencia technológiája könnyen bekerülhet a mainstreambe.

A marketingszakemberek különösen lelkesen tesztelik az eszközt: 37 százalékuk mondta, hogy használt már mesterséges intelligenciát a munkahelyén. A technológiai dolgozók nem sokkal maradtak le a maguk 35 százalékával, illetve a tanácsadók 30 százalékkal. Sokan használják a technológiát e-mailek megfogalmazására, ötletek generálására, kódrészletek írására és hibaelhárítására, valamint kutatási vagy tárgyalási jegyzetek összegzésére - számolt be a Time magazin.

Hirdetés

A vezérigazgatók is használják a ChatGPT-t ötletelésre és e-mailjeik megírására. "Aki nem használja ezt, az rövidesen komoly hátrányba kerül. Rövidesen. Nagyon hamar" - mondta Jeff Maggioncalda, a Coursera online tanulási platform vezérigazgatója a CNN-nek. Az eszköz gyorsasága és sokoldalúsága sok felhasználót elkápráztatott. Néhányan mankóként is támaszkodnak rá. Egy fintech cég egyik újonnan felvett termékmenedzsere a FishBowl-on kért tanácsot, mondván, hogy "100%-ban elveszett" az új szerepében. "Színlelj, amíg nem sikerül, mint az interjún. Ha kétségeid vannak, kérdezd meg a ChatGPT-t" - jött a válasz.

Bár az aggodalom nagy része arra összpontosult, hogy mit jelent a ChatGPT az oktatásban - a New York-i állami iskolák betiltották a használatát -, a szakértők szerint a vállalatoknak inkább előbb, mint utóbb át kell gondolniuk az új eszközzel kapcsolatos politikájukat. Ha nem teszik ezt meg, akkor a ChatGPT és más mesterséges intelligencia modellek által bevezetett buktatókat kockáztatják, mint például a ténybeli hibák, a szerzői jogok megsértése és az érzékeny vállalati információk kiszivárgása.

A technológia azonban itt van, maradni fog, és valószínűleg egyre jobban elterjed majd. Már most is számos MI-alapú program létezik, és mivel az OpenAI hamarosan kiadja az API-t, vagyis az alkalmazásprogramozási interfészt, az eszközére épülő speciális alkalmazások száma megsokszorozódik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.