Hirdetés
. Hirdetés

A Google szerint az AI sokkal gyorsabb és jobb chiptervező, mint az ember

|

Túl fog tenni rajtunk és átveszi a munkánkat?

Hirdetés

Még mielőtt a mesterséges intelligencia (AI) elkezdett volna formát ölteni, mi emberek attól féltünk, hogy túl fog járni az eszünkön és túl fog tenni rajtunk, hogy átvegye a munkánkat, és végül mindent. Nos, lehet, hogy most már nagyon közel vagyunk e félelmek valóra válásához - írja a Neowin azután, hogy a lap felfigyelt a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányra, amelyben a Google szakemberei az AI szerepét elemezték a chipztervezésben.

A Google Brain - a Google mélytanulással és mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócsoportja - a tanulmányában azt állította, hogy kifejlesztett egy új, megerősítéses tanulással működő rendszert, amely sokkal gyorsabban és jobban képes mikroprocesszoros alaprajztervezést végezni, mint az ember. Az alaprajz alapvetően a különböző funkcionális blokkok elrendezését jelenti a processzoron belül, hogy a leghatékonyabb tervezést hozza létre. Egy "élalapú gráfkonvolúciós neurális hálózat architektúra" segítségével állítólag a mesterséges intelligencia képes lesz arra, hogy az embereknek szánt idő töredéke alatt tervezzen meg alaprajzokat. Az alábbi képen két memóriamakroblokk tervét láthatjuk. A bal oldali terveket emberek készítették. A másikat az AI mindössze néhány óra alatt rakta össze, jóval kevesebb idő alatt, mint az emberek, és a makroblokkok száma is nagyobb.

Érdekesség, hogy a Google ezt a technológiát saját AI-gyorsítóinak, a Tensor Processing Unit (TPU) nevű processzoroknak a megépítéséhez fogja felhasználni. Ezeket általában minden chipkészítésnél használni fogják, mivel hatalmas időmegtakarítással járhat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.