Hirdetés
. Hirdetés

A John Deere mára a világ egyik legfontosabb MI-cége lett

|

Mitől ilyen menő ez az Illinois-i mezőgazdasági gépgyártó?

Hirdetés

A John Deere közel 200 éve van jelen a piacon, és a jelek szerint még mindig jól bírja a tempót. Amerikában a vállalat annyira népszerű, hogy még olyan hírességek sem szégyellenek Deere-sapkát viselni, mint Ashton Kutcher és George Clooney. Mitől ilyen menő ez az Illinois-i mezőgazdasági gépgyártó?

Amit a legtöbb kívülálló nem tud, az az, hogy a John Deere manapság már nem annyira agráripari gépgyártó, mint inkább mezőgazdasági technológiai vállalat. És ahogy most kinéz az évtized végére, vagy a következő évtized közepére már egy teljes mértékben mesterséges intelligenciával foglalkozó társaság lesz belőle - írja a The Next Web.

Hirdetés

A John Deere már évtizedek óta komolyan befektetett a robotikába és az autonómiába. Az 1990-es évek végén a vállalat felvásárolta a NavCon nevű, GPS-technológiákkal foglalkozó startupot abban a reményben, hogy műholdas irányítórendszereket építhet a traktorok számára.

Néhány éven belül a JD már képes volt olyan rendszert kifejleszteni, amely néhány centiméteres pontossággal működött, miközben a korábbi GPS-rendszerek akár több méteres eltérést is mutathattak. A vállalat ezután egyenesen a NASA-val társult, hogy létrehozza a világ első internetalapú GPS-követő rendszerét. Más szóval a modern autonóm járművekhez vezető utat a John Deer traktorok és a NASA rakta le és kezdte el bejárni még évtizedekkel ezelőtt.

Az automatizálás a John Deere-nél teljesen megszokott dolog. A vállalat számos traktort, járművet és egyéb intelligens berendezést fejlesztett már ki, amelyek a kihangosított vezetőtámogatástól kezdve az autonóm gyomfelismerésig és -irtásig számos funkciót kínálnak. De az autonómia felé való közelmúltbeli elmozdulás a vállalatot úgy pozícionálta, hogy fontos szereplője legyen az AI technológiai ágazatnak.

Jorge Heraud, a John Deere autonómiáért és automatizálásért felelős alelnöke elmondta, hogy a John Deere két oldalról közelítette meg a mesterséges intelligencia technológiát. Az egyik oldalon az automatizálás van, amely emberfeletti teljesítményre készteti a gépeket. Másrészt ott van az autonómia, a járművek vezető nélkülivé tétele.

A gazdálkodók már régóta támaszkodnak a Deere automatizálási technológiáira. Heraud példaként említette a gyomok valós idejű azonosítására és kivágására szolgáló, mesterséges intelligenciával működő rendszereket. Egyszerű problémának hangzik, de manapság senki sem akar egy egész mezőt lepermetezni növényvédő szerrel. Embert küldeni több ezer hektárnyi terület kézi gyomirtására pedig hihetetlenül költséges és munkaigényes.

Ha azonban a mezőgazdasági járművek valós időben képesek a gyomirtást elvégezni, miközben más feladatokat, például a talajművelést autonóm módon végzik, akkor a gazdálkodók időt és munkaerőt takarítanak meg, miközben növelik a jelenlegi és a jövőbeli terméshozamot.

Eközben egyre fejlettebb az autonómia. Az egyik csúcsgépük a 8R, amely Heraud szerint nem hasonlít a vállalat által gyártott többi, mesterséges intelligenciával hajtott traktorhoz. Itt nem csak egyszerű vezetőtámogatás működik, hanem a gazdálkodó elmehet és csinálhat valami mást. Elhagyhatja a fülkét, és mindent egy alkalmazásból vezérelhet. Míg a korábbi mesterséges intelligenciát támogató rendszerek a kanyarokat kezelték és a sorokat egyenesen tartották, a gazdáknak továbbra is a fülkében kellett maradniuk, hogy megbirkózzanak az akadályokkal, a sárral és más különféle meglepetésekkel.

Most a 8R képes megtalálni az utat a szántóföldre, és teljesen önállóan, ember nélkül is képes működni. Ha olyasmivel találkozik, amit nem tud kezelni, akkor figyelmezteti az embert, aki aztán irányíthatja, hogy miként kerülje el az objektumot, vagy szükség esetén személyesen kezelheti a helyzetet. A teljesen autonóm 8R jelenleg a talajművelésre van felkészítve, ami a mezőgazdaság munkaigényes, a terméshozam szempontjából kulcsfontosságú része.

Heraud elmondta, hogy - különösen a kukorica és a szója esetében - a farmerek az Egyesült Államokban gyakran küzdenek azzal, hogy munkaerőt találjanak a betakarítási csúcshónapokban. A COVID-19 és a világjárvánnyal kapcsolatos utazási korlátozások miatt nehezebb idénymunkásokat és vándorló munkásokat találni, ami a gazdáknak nehézséget okoz a földjeik karbantartása. Ez kritikus kérdést, amiben a 8R a betakarítás idején változásokat hozhat, különösen akkor, amikor a földeket fel kell készíteni a következő vetésre.

A John Deere ambíciói ennél azonban tovább tartanak. A cég szerint a mezőgazdaság jövője nyilvánvalóan egy robotizált forradalom lesz. Jelenleg azt tervezik, hogy szinte mindent automatizálnak, és a lehet autonóm robottá alakítanak az agrárgazdaságban, aminek motorja van. A tervek szerint a jövő teljesen automatizált farmja még az évtized vége előtt itt lesz - mondta Heraud a TNW-nek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.